Ucraina lansează „Cartea călăilor”, care conține dovezi ale crimelor de război comise în timpul ocupației ruse

Civili omorâți. Război în Ucraina
Civili omorâți. Război în Ucraina
8 iunie 2022, 09:27

Procurorii ucraineni spun că au înregistrat peste 12.000 de presupuse crime de război care au implicat peste 600 de suspecți de când Kremlinul și-a început invazia pe 24 februarie.

Săptămâna viitoare urmează să fie lansată o publicație specială – „Cartea călăilor” – un sistem de informații, unde vor fi colectate date confirmate despre criminalii de război, criminalii din armata rusă”, a spus Zelenski într-un discurs video.

Zelenski a spus că acesta ar fi un element cheie pentru tragerea la răspundere a militarilor ruși care au comis ceea ce autoritățile ucrainene au descris drept crime, violuri și jaf.

„Acestea sunt fapte concrete despre indivizi concreti vinovați de crime concrete, crude împotriva ucrainenilor”, a spus Zelenski. El a dat exemplu suburbia Bucha din Kiev, unde anchetatorii au descoperit ceea ce spun ei că ar fi dovezi ale execuțiilor în masă.

„O astfel de „Carte a călăilor” este unul dintre fundamentele tragerii la răspundere nu numai a autorilor direcți ai crimelor de război – soldații armatei de ocupație, dar și a comandanții acestora. Cei care au dat ordine. Cei care au făcut posibil tot ce au făcut în Ucraina, în Bucha, în Mariupol, în toate orașele noastre, în toate comunitățile în care au ajuns.”

Luna trecută, un soldat rus în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui bărbat neînarmat în primul proces pentru crime de război al Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei.

Procesul a avut loc pe fondul dovezilor tot mai mari ale presupuselor crime de război ale Rusiei, colectate pe măsură ce ucrainenii revendicau zonele ocupate anterior de trupele invadatoare.

În aprilie, instituția Procurorul General al Ucrainei a declarat că biroul ei investighează aproape 6.000 de cazuri de presupuse crime de război rusești, „din ce în ce mai multe” proceduri judiciare fiind inițiate în fiecare zi.

Rusia a negat acuzațiile de crime de război și susține că forțele sale nu vizează civili.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite