Ucraina interzice vaccinurile rusești pe teritoriul său

Vaccinul Sputnik V produs de Rusia
Vaccinul Sputnik V produs de Rusia
11 februarie 2021, 14:04

Ideea dezvoltării vaccinului Sputnik V în Ucraina, care încă nu are un vaccin, este respinsă de autorităţile pro-occidentale de la Kiev, care consideră că Moscova se foloseşte de imunizare ca armă geopolitică.

„Omologarea de vaccinuri” împotriva COVID-19 „dezvoltate sau produse în ţara agresoare (…) este interzisă”, se arată în rezoluţia adoptată luni de guvern, dar publicată două zile mai târziu.

Ucraina a declarat oficial Rusia „ţară agresoare” după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea, în 2014, şi după începutul războiului cu separatiştii pro-ruşi din est. Pe 1 februarie, separatiştii au anunţat începutul campaniei de vaccinare cu Sputnik V în teritoriile pe care le controlează.

Guvernul de la Kiev a dat vina pe concurenţa ţărilor bogate pentru problemele sale de aprovizionare cu vaccinuri şi a cerut ajutor european.

În următoarele săptămâni, autoritățile de la Kiev aşteaptă livrarea primului lot de vaccinuri ca parte a programului ONU Covax, ce ar trebui să-i furnizeze în total 8 milioane de doze.

Kievul se bazează, de asemenea, pe 12 milioane de doze AstraZeneca şi Novavax, fabricate de Indian Serum Institute.

Ucraina intenţionează să achiziţioneze 1,9 până la 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac.

Cu aproximativ 40 milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat până acum peste 1,2 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care mai mult de 24.000 de decese.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite