Ucraina insistă asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul său, în contextul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova

Secretarul Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale de la Kiev Oleksii Danilov
Secretarul Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale de la Kiev Oleksii Danilov
20 martie 2023, 12:39

„Formula succesului realizării ‘Planului de pace’ chinez. Prima şi principala clauză este capitularea sau retragerea forţelor de ocupaţie ruse de pe teritoriul ucrainean” pentru „a restabili suveranitatea” şi „integritatea teritorială” a Ucrainei, a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate, Oleksii Danilov.

China încearcă să se poziţioneze ca posibil mediator în conflictul din Ucraina. La sfârşitul lunii februarie, Beijingul a publicat un document în 12 puncte prin care cere Moscovei şi Kievului „să oprească ostilităţile” şi să organizeze negocieri de pace.

Însă, contrar a ceea ce cer Ucraina şi Occidentul, planul Chinei nu face referire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, propunând în schimb renunţarea la sancţiunile „unilaterale” împotriva Rusiei.

Prin urmare, Kievul priveşte cu o oarecare nelinişte vizita lui Xi Jinping la Moscova, care începe luni, cu atât mai mult cu cât China, aliat strategic al Rusiei, ar putea decide să-i livreze arme acesteia şi să influenţeze astfel rezultatul războiului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite