Ucraina înăspreşte pedepsele pentru militarii care dezertează sau nu execută ordinele

Ucraina
Ucraina
25 ianuarie 2023, 15:04

Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa şi până la 7 ani pentru ameninţarea unui superior.

În timpul dezbaterii în parlament, textul a fost criticat de apărătorii drepturilor omului şi mai multe organizaţii i-au cerut preşedintelui Zelenski să nu-l promulge. O petiţie împotriva legii înregistrată pe website-ul preşedinţiei adunase aproape 35.000 de semnături în decembrie.

„În loc să li se mulţumească militarilor, care au respins invazia rusă pe scară largă timp de aproape un an şi au desfăşurat operaţiuni reuşite pentru eliberarea teritoriului, obţinem pedepse cu închisoarea pentru cel mai mic dezacord sau remarcă faţă de comandanţi”, se arată în petiţie.

Legea este însă sprijinită şi de şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Acesta argumentează că, pe teren, comandanţii au „cerut o soluţie sistematică pentru acest ansamblu de probleme”, iar „în condiţii de război sunt necesare decizii rapide şi eficiente”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite