Ucraina împarte pastile de iod civililor din jurul centralei nucleare Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie / Twitter
Centrala nucleară Zaporojie / Twitter
29 august 2022, 13:08

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporijia, a declarat televiziunii ucrainene că locuitorilor li se explică cum să folosească iodură de potasiu.

Pastilele au fost administrate persoanelor care locuiau pe o rază de 50 km de fabrica din Enerhodar, a declarat pentru NBC News un purtător de cuvânt al administrației militare regionale Zaporijia. Pastilele „au fost distribuite în cazul unei viitoare scurgeri de radiații”, a spus el, moment în care guvernul va instrui oamenii să le consume.

Aproximativ 25.000 de tablete au fost livrate către Enerhodar din rezervația regională, a spus primarul orașului. În cazul unui accident nuclear, administrarea unei doze de iodură de potasiu ajută la blocarea absorbției iodului radioactiv, sau iod-131, de către glanda tiroidă. O doză oferă de obicei protecție timp de 24 de ore.

Nivelurile de radiații sunt normale în zona centralei, dar Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat în vecinătatea acesteia, riscând provocarea unui accident grav.

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a declarat că trupele ruse au bombardat din nou terenul în ultimele 24 de ore și că pagubele sunt în curs de evaluare. Compania a spus sâmbătă că infrastructura uzinei a fost deteriorată. „Există riscul de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive, iar pericolul de incendiu este mare”, a avertizat Energoatom.

Ministerul rus al Apărării a susținut, la rândul său, că forțele ucrainene au bombardat complexul de două ori în 24 de ore, unele obuze căzând în apropierea unităților în care este depozitat combustibilul pentru reactoare și deșeuri radioactive. Sâmbătă, ministerul a declarat că patru obuze ucrainene au lovit acoperișul unei clădiri în care se depozitează „168 de ansambluri de combustibil nuclear ale firmei Westinghouse” și că alte zece obuze au fost detonate la 30 de metri de unitate de depozitare a combustibilului nuclear uzat.

Ucraina a semnat un acord în 2019 cu compania americană de energie nucleară Westinghouse pentru a furniza combustibil tuturor centralelor sale nucleare, reducând dependența de uraniul rusesc.

Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei a avertizat că, în cazul unui accident la centrală, vântul ar împinge un nor radioactiv spre sud-est, spre Rusia.

Forțele ruse au confiscat centrala nucleară, cea mai mare din Europa, la scurt timp după invadarea Ucrainei. Centrala se află pe malul stâng al râului Nipru, la aproximativ 35 de mile sud-vest de orașul Zaporijia.

Ucraina controlează malul drept al Niprului, vizavi de uzină, inclusiv orașele Nikopol și Marhaneț. Ambele au fost bombardate peste noapte, zonele din Nikopol au rămas fără electricitate și cel puțin o duzină de case au fost avariate de tirurile de rachete în Marhaneț. Zaporijia a fost, de asemenea, lovită.

O echipă de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU încearcă să viziteze centrala săptămâna aceasta pentru a evalua situația.

Trupele ruse, care controlează centrala, ar fi desfășurat sisteme de artilerie și rachete la fața locului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite