Ucraina: Exporturile de cereale ar putea fi plafonate la două milioane tone pe lună dacă porturile rămân blocate

Razboi in Ucraina. Blocada cerealelor
Razboi in Ucraina. Blocada cerealelor
7 iunie 2022, 14:41

În prezent, Ucraina încearcă să exporte vastele sale depozite de cereale prin transportul rutier, feroviar şi fluvial, pentru a evita o criză alimentară globală, dar aceste rute sunt afectate de constrângeri legate de capacitate.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta până la şase milioane tone de cereale pe lună. După ce livrarea cerealelor prin porturile de la Marea Neagră a fost oprită, peste 20 milioane tone de cereale sunt blocate în silozurile ţării.

„Cred că am atins limita. Cea mai mare cantitate pe care o putem exporta este de aproximativ două milioane tone pe lună”, le-a spus Vîsoţki într-un mesaj video participanţilor la conferinţa de la Londra a Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC).

Chiar dacă este ridicată blocada porturilor, Ucraina ar avea nevoie de aproximativ şase luni pentru a demina apele din jurul porturilor sale de la Marea Neagră, astfel încât nu se poate realiza aprovizionarea, a explicat oficialul de la Kiev.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu alimente drept „o rachetă ascunsă împotriva țărilor în curs de dezvoltare” și a învinuit Kremlinul pentru criza alimentară globală care se profilează, determinându-l pe ambasadorul Moscovei la ONU să părăsească ședința Consiliului de securitate.

Pe fondul unei crize alimentare globale tot mai grave, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că există „mărturii credibile” conform cărora Rusia „pradă” exporturile de cereale ale Ucrainei pentru a le vinde cu profit. Blinken a subliniat că presupusul furt face parte din acțiunile mai ample ale Rusiei, care au afectat capacitatea Ucrainei de a-și exporta recolta de grâu.

VEZI ȘI Șeful diplomației UE spune că forțele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din Ucraina. „Dezinformarea răspândită de Putin care deturnează vina devine din ce în ce mai cinică”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite