Ucraina este recunoscătoare României pentru asistenţa semnificativă furnizată, declară ambasadorul ucrainean la Bucureşti

Ucraina este recunoscătoare României pentru asistenţa semnificativă furnizată încă din prima zi a războiului, a declarat miercuri ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Igor Prokopciuk, în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naţionale a ţării sale, el afirmând angajamentul Kievului pentru realizarea reformelor necesare integrării europene şi euroatlantice a Ucrainei.

24 August 2022, 20:48 (actualizat 24 August 2022, 20:55) Știrile TVR |
Igor Prokopciuk

''Apreciez foarte mult că drapelul ucrainean este arborat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe al României şi că sediul acestuia, precum şi clădirile Parlamentului şi ale Guvernului României sunt luminate în culorile drapelului ucrainean. După 24 februarie, aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni ai Ucrainei au trecut frontiera de stat ucraineano-română, zeci de mii dintre ei găsind refugiu temporar pe teritoriul României. Ucraina este recunoscătoare României pentru asistenţa semnificativă furnizată din prima zi a unui război pe scară largă. În particular, guvernul român şi societatea română furnizează ajutor umanitar Ucrainei. Centre de asistenţă internaţională funcţionează pe teritoriul României. România facilitează exporturile ucrainene'', a spus diplomatul ucrainean în discursul său.

Ceremonia a început cu un minut de reculegere în memoria ''apărătorilor Ucrainei care şi-au sacrificat ce au avut mai de preţ - vieţile lor - de dragul viitorului libertăţii pentru propria ţară şi Europa'', potrivit lui Prokopciuk.

''Nu este niciun dubiu că Ucraina va câştiga în acest război de agresiune dezlănţuit de Rusia. Adevărul este de partea noastră, ne apărăm pe propriul pământ! Nu apărăm doar dreptul nostru de a trăi liber în ţara noastră, ci apărăm şi fiecare principiu pe care se bazează arhitectura securităţii europene. Aceasta nu este numai despre Ucraina, ci este şi despre viitorul întregii Europe'', a continuat ambasadorul ucrainean la Bucureşti.

Dar, ''pentru a învinge agresorul, este absolut necesar să continue sporirea asistenţei militare pentru Ucraina'', de asemenea să fie introduse noi ''sancţiuni riguroase'' împotriva Rusiei, iar leadershipul politico-militar şi personalul militar individual ''să fie traşi la răspundere pentru numeroasele crime comise pe teritoriul Ucrainei'', a adăugat ambasadorul Igor Prokopciuk.

Potrivit acestuia, un stimulent important pentru Ucraina a devenit acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu fiecare zi a luptei lor ucrainenii dovedind aparteneţa lor la familia unită a naţiunilor europene.

''Ucraina este angajată să accelereze progresele pe calea transformărilor şi reformelor europene pentru a realiza obiectivele integrării europene şi euroatlantice. În încheierea remarcilor mele doresc să exprim recunoştinţa profundă faţă de apărătorii Ucrainei - apărătorii unei Europe unite democratice!'', a mai spus diplomatul ucrainean.

 

 

sursa agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI