Ucraina este în căutarea unui lider. Apatridul Mihail Saakaşvili a ajuns în centrul atenției ucrainenilor

23 decembrie 2017, 12:50

De câte ori iese pe stradă, Mihail Saakaşvili e întâmpinat cu ropote de aplauze. Valuri de oameni se strâng în jurul lui și are un real apetit de a vorbi în public, cu fiecare ocazie. Tema, aceeași: actualii lideri ucraineni trebuie înlocuiți.

Fost preşedinte în Georgia, fost guvernator în Ucraina, Mihail Saakaşvili: Îi vom da jos de la putere în ciuda tuturor opreliştilor, îi vom alunga de lângă maşinăria care îi alimentează, vom opri această maşinărie, chiar dacă ar fi să plătesc cu viaţa şi cu libertatea.

Serviciul de securitate al Ucrainei a încercat să îl aresteze de trei ori și abia ultima dată au reușit forțele speciale să pună mâna pe el.

Ucrainenii, dar și o lume întreagă, s-au delectat cu imagini incredibile cu Saakașvili fugind pe acoperișul casei sale, păzit îndeaproape de simpatizanți, apoi luându-și un răgaz pentru a se adresa din nou mulțimii adunate să-l aclame.

Fost preşedinte în Georgia, fost guvernator în Ucraina, Mihail Saakaşvili: Le cer ucrainenilor să nu permită arestarea mea. Mă adresez locuitorilor din Kiev: nu permiteţi nelegalitatea, mizeria şi învrăjbirea societăţii.

A fost totuși reținut dar, în instanță, unde procurorii au cerut măcar arest la domiciliu, judecătorul a hotărât că nu e cazul. Așa că Saakașvili a fost lăsat liber, să atragă în continuare mulțimi la diferite marșuri antiguvernamentale și anticorupție – unde deseori apar ciocniri violente între susținătorii săi și poliție.

În Ucraina, Saakașvili e suspectat că are susținerea unei organziații criminale. Însă el afirmă că asta e o acuzație fabricată pentru a-i fi subminată campania de destituire a președintelui Poroșenko.

Dar și autoritățile din țara lui natală, Georgia, vor să-l prindă. Acolo e anchetat pentru abuz de putere, dar el spune, la fel, că e persecutat politic.

Ucraina îl va extrăda, așa susține Procurorul General, într-o declarație făcută zilele trecute.

Între timp, în jurul lui Mihail Saakaşvili se coalizează tot mai mulți ucraineni dezamăgiți de clasa politică din propria țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă