Ucraina: Șeful administrației instalate de Rusia în Zaporojie a semnat un decret pentru un referendum privind aderarea la Rusia

Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie
8 august 2022, 14:49

Evgheni Baliţki a semnat documentul în cadrul forumului mişcării sociale din regiunea Zaporojie „Suntem împreună cu Rusia”, care are loc în Melitopolul ocupat.

Anterior, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) a indicat că membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită al lui Putin au fost trimişi în teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a pregăti aşa-numitele „referendumuri” de anexare, notează Rbc.ua.

Semnarea acestui decret se întâmplă în momentul în care ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina a bombardat centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe 7 august, distrugând liniile electrice de înaltă tensiune și forțând centrala să își reducă producția.

În informarea militară zilnică, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a bombardat centrala în jurul orei 12.40 (9.40 GMT) din poziții din apropierea orașului Marhanets, a transmis  Reuters.

Obuzul a avariat o linie electrică de înaltă tensiune care furnizează energie electrică regiunilor Zaporojie și Herson din sudul Ucrainei –  parțial aflate sub control rusesc –  potrivit ministerului.

O supratensiune a survenit, de asemenea, ca urmare a bombardamentelor, declanșând un sistem de siguranță care a întrerupt alimentarea cu energie, a anunțat Moscova.

Totuşi, potrivit administraţiei locale instalate de Rusia, complexul nuclear de la Zaporojie funcţiona luni în ”parametri  normali”.

La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că a efectuat sâmbătă din nou bombardamente în zona centralei, care au avariat trei senzori de radiaţii şi doi lucrători au fost răniţi. De asemenea, Ucraina a cerut crearea unei ”zone demilitarizate” la centrala de la Zaporojie, cu prezenţa unor forţe de menţinere a păcii.

În timpul atacului său care a condus la ocuparea centralei Zaporojie în martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor administrative ale obiectivului, stârnind temeri privind un accident nuclear major, aminteşte AFP.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat luni că „orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”.

VEZI ȘI: Centrală nucleară bombardată în Ucraina. Kremlinul și Kievul se acuză reciproc

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă