Româna nu mai este limbă regională în Ucraina. Ultimele schimbări politice au dus şi la anularea unor drepturi ale minorităţilor. Românii care trăiesc în Ucraina sau care au rude în ţara vecină nu se aşteaptă la o remediere rapidă a situaţiei. Ministerul român de Externe speră ca autorităţile de la Kiev să adopte cât mai curând o altă lege privind limbile regionale.
Ucraineanul stabilit în România spune că românii îşi vor pierde identitatea naţională odată cu interzicea limbii române.
Vasile Tărâţeanu este ziarist la publicaţia Arcaşul Cernăuţi. Nici el nu crede că interzicerea limbii române este o chestiune provizorie. Speranţa stă acum în instituţiile europene.
Legea privind limbile minoritătilor a fost abolită de Parlamentul de la Kiev. Actul normativ, adoptat acum doi ani, permitea utilizarea oficială a limbilor regionale în institutiile publice locale. De la adoptarea legii, limba română a fost folosită ca limbă regională în mai multe localităţi din Ucraina.
Ministerul de Externe de la Bucureşti arată că Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale pentru a rămâne ancorată în parcursul său european.
"Ministerul Afacerilor Externe exprimă aşteptarea ca autorităţile de la Kiev să întreprindă cât mai rapid demersuri pentru elaborarea şi adoptarea unei noi reglementări cuprinzătoare în materie, care să ţină cont de prevederile convenţiilor internaţionale la care Ucraina este parte, prioritar de dispoziţiile Cartei europene asupra limbilor regionale şi minoritare şi ale Convenţiei cadru privind protecţia minorităţilor naţionale şi care să remedieze deficienţele constatate anterior.
Despre făgaşul european al Ucrainei a vorbit pentru Ora de Ştiri şi analistul Stanislav Secrieru.