Ucraina critică planul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a trimite o misiune internațională la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși

7 iunie 2022, 12:10

Potrivit The Guardian, Energoatom are temeri că vizita ar legitima faptul că Rusia a ocupat centrala nucleară, cea mai mare din Europa.

Luni, șeful AIEA, Raphael Grossi, a declarat că organizația lucrează la trimiterea unei misiuni internaționale de experți la centrala nucleară de la Zaporojie (ZNPP) din Ucraina.

Energoatom a emis un comunicat în care arată:  „Pierderea conexiunii” dintre ZNPP și AIEA a fost cauzată de acțiunile ocupanților ruși, care au tăiat operatorul ucrainean Vodafone din Enerhodar cu care AIEA are un contract de transfer de date. În prezent, toate punctele de colectare a datelor și serverele aflate sub controlul Agenției sunt închise și sigilate. Informațiile sunt stocate pe server și vor fi transferate când Vodafone va fi restabilit.  Este foarte probabil ca partea rusă, cu acordul prealabil al AIEA, să se asigure că Agenția „pierde controlul” și nu are acces la aceste informații și, prin urmare, directorul general al AIEA ar avea un motiv să viziteze centrala. Partea ucraineană nu l-a invitat pe Grossi să viziteze ZNPP și anterior i-a refuzat o astfel de vizită, arătând că o vizită la centrală va fi posibilă doar atunci când țara noastră va recăpăta controlul asupra acesteia.”

În declarație, AIEA este criticată și pentru că ar include în misiunea internațională de experți  un număr mare de cetățeni ruși.

VEZI și: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică lucrează la trimiterea unei misiuni internaționale de experți la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite