CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Ucraina cere includerea zonei Cernobîl în patrimoniul UNESCO, după 35 de ani de la accidentul nuclear

Se împlinesc astăzi 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii: explozia de la Cernobîl, care a poluat radioactiv întreaga Europa. Efectele se fac resimțite și acum. Cu toate acestea, Ucraina vrea să atragă acolo cât mai mulți turiști și cere includerea întregii zone în patrimoniul mondial UNESCO.

26 Aprilie 2021, 10:52 (actualizat 26 Aprilie 2021, 11:34) Știrile TVR |

În opinia autorităților de la Kiev , zona Cernobîl este emblematică pentru Ucraina și trebuie să fie conservată pentru întreaga omenire.

Guvernul ucrainean declară că vizitele turistice la Cernobîl nu trebuie percepute doar ca o simplă aventură pe un teritoriu inedit. Zona de excludere este și un loc de reculegere, din care trebuie învățate anumite lecții, mai ales în perioada actuală, marcată de o criză globală de mediu .

Ucraina vrea să includă în patrimoniul mondial UNESCO și imensa stație radar sovietică din apropiere, abandonată și ea după dezastrul de la reactorul numărul 4.

În cei 35 de ani scurși de la dezastru, natura își reintră treptat în drepturi. Drumurile se îngustează din cauza vegetației crescute la întâmplare iar casele dispar sub zonele împădurite, unde animalele sălbatice devin tot mai numeroase.

Ucraina a pregătit un dosar pe care îl va depune la UNESCO. Urmează ca în vara, zona Cernobîl să fie vizitată de un grup de experți ai acestei organizații. O decizie finală va fi luată nu mai devreme de anul viitor.

 

VEZI ȘI Ziua Internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl. 35 de ani de la accidentul de la centrala atomoelectrică

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI