Ucraina cere includerea zonei Cernobîl în patrimoniul UNESCO, după 35 de ani de la accidentul nuclear

26 aprilie 2021, 10:52

În opinia autorităților de la Kiev , zona Cernobîl este emblematică pentru Ucraina și trebuie să fie conservată pentru întreaga omenire.

Guvernul ucrainean declară că vizitele turistice la Cernobîl nu trebuie percepute doar ca o simplă aventură pe un teritoriu inedit. Zona de excludere este și un loc de reculegere, din care trebuie învățate anumite lecții, mai ales în perioada actuală, marcată de o criză globală de mediu .

Ucraina vrea să includă în patrimoniul mondial UNESCO și imensa stație radar sovietică din apropiere, abandonată și ea după dezastrul de la reactorul numărul 4.

În cei 35 de ani scurși de la dezastru, natura își reintră treptat în drepturi. Drumurile se îngustează din cauza vegetației crescute la întâmplare iar casele dispar sub zonele împădurite, unde animalele sălbatice devin tot mai numeroase.

Ucraina a pregătit un dosar pe care îl va depune la UNESCO. Urmează ca în vara, zona Cernobîl să fie vizitată de un grup de experți ai acestei organizații. O decizie finală va fi luată nu mai devreme de anul viitor.

 

VEZI ȘI Ziua Internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl. 35 de ani de la accidentul de la centrala atomoelectrică

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite