Ucraina: 25 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 50 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unei gări și a unui sat din regiunea Dnipropetrovsk. Rusia recunoaște atacul

25 august 2022, 06:11

ACTUALIZARE Rusia recunoaste atacul asupra gării din Ceaplin, dar afirmă că a lovit o tintă militară. Cu puțin timp în urmă, purtatorul de cuvânt al Ministerului rus al Aparării a afirmat că o rachetă Iskander a lovit o garnitură militară aflată în gara din Ceaplin și în care se aflau rezerviști și vehicule armate care mergeau spre frontul din Donbas.

”Acţiunile de căutare şi salvare în localitatea Ceaplin, din regiunea Dnipropetrovsk, s-au încheiat. Ca urmare a bombardării de către invadatorii ruşi a unei zone rezidenţiale şi a unei gări, 25 de persoane au fost ucise‘, a indicat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko în Telegram.

Anterior, agenţia de presă Reuters consemna un bilanţ de 22 de civili morţi într-un atac ce a intervenit chiar de Ziua Independenţei Ucrainei, eveniment care a fost marcat sub bombardamente violente în unele zone ale ţării.

Într-o alocuţiune video rostită în faţa Consiliului de Securitate al ONU, reunit miercuri la sediul său din New York, Zelenski a declarat că rachetele au lovit un tren în micul oraş Ceaplin, la aproximativ 145 km vest de Doneţk, ocupat de ruşi, în estul Ucrainei.

‘Ceaplin este durerea noastră astăzi. În acest moment sunt 22 de morţi’, indicase Zelenski într-o altă înregistrare video târziu miercuri seara, adăugând că Ucraina va insista ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru tot ceea ce a făcut în Ucraina.

Potrivit acestuia, „Ceaplin este durerea noastră astăzi. În acest moment, sunt 22 de morți, cinci dintre ei au ars în mașină, iar un adolescent de 11 ani a murit”.

Kirilo Timoşenko, un consilier al lui Zelenski, a precizat ulterior că forţele ruse au bombardat în două rânduri Ceaplin. Un băiat a fost ucis în primul atac când o rachetă a lovit casa în care locuia, iar 21 de persoane au decedat mai târziu, când rachetele au lovit o gară, iar cinci vagoane au luat foc, potrivit acestuia.

Copilul era singur acasa și a fost găsit de tatalui lui sub dărâmături. În locul mai multor case din Șaplin au rămas acum doar cratere și moloz.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu pentru Reuters, dar Rusia neagă de obicei că vizează civili.

‘Lovirea cu rachete de către Rusia a unei gări pline de civili în Ucraina corespunde tiparului unei atrocităţi. Vom continua, împreună cu partenerii noştri din întreaga lume, să sprijinim Ucraina şi să cerem socoteală responsabililor ruşi’, a reacţionat secretarul de stat american Antony Blinken într-o postare pe Twitter.

În timpul sărbătorii de miercuri, armata rusă nu a ţintit capitala Kiev, dar a vizat cu atacuri de artilerie oraşe din prima linie precum Harkov, Nikolaev (Mikolaiv), Nikopol şi Dnipro, a declarat consilierul preşedinţiei ucrainene Oleksii Arestovici.

‘Bombardamente masive în Ucraina de Ziua Independenţei’, a remarcat la rândul său consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Mihailo Podoliak, tot pe Twitter.

Preşedintele Volodimir Zelenski avertizase în avans cu privire la riscul unor ‘provocări respingătoare ruseşti’ cu ocazia celei de-a 31-a aniversări de la proclamarea independenţei Ucrainei în 1991 pe fondul prăbuşirii URSS, motiv pentru care ceremoniile publice au fost anulate.

Această dată a coincis cu împlinirea a şase luni de când forţele ruse au invadat Ucraina, declanşând cel mai devastator conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite