Ucraina anunţă deschiderea unui birou al Curţii Penale Internaţionale la Kiev

Curtea penala internationala
Curtea penala internationala
4 martie 2023, 06:40

CPI investighează posibile crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse în Ucraina, dar nu este mandatată să urmărească o agresiune într-un sens mai larg.

„Guvernul ucrainean a aprobat astăzi un memorandum între guvernul ucrainean şi Curtea Penală Internaţională care va permite deschiderea unui birou al procurorului CPI în Ucraina în viitorul apropiat”, a spus Andrii Kostin.

Kostin a adăugat în timpul unei conferinţe de presă la Lvov, că acest lucru va „permite procurorului CPI să investigheze mai amănunţit crimele internaţionale comise în Ucraina”.

„Cu toate acestea, în prezent nu există un mecanism legal care să permită CPI să îi aducă în faţa justiţiei pentru crima de agresiune pe cei care au planificat şi au lansat acest război brutal şi neprovocat”, a adăugat el.”Acest lucru ar necesita crearea unei instanţe internaţionale speciale”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi va „întări în continuare relaţiile cu CPI”, adăugând că s-au înregistrat „peste 70.000 de crime de război” ale Rusiei în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite