Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. În capitala Ucrainei se află și președintele Consiliului European, Charles Michel, care va discuta cu Volodimir Zelenski și cu Maia Sandu despre viitorul european al Ucrainei și Moldovei. Întâlnirile au loc în ziua în care ucrainenii au ieșit în stradă, în 2013, să protesteze față de președintele pro rus de la vremea aceea, Viktor Ianukovici. Demonstrațiile din Piața Independenței au devenit cunoscute în întreaga lume sub numele de Euromaidan și au influențat drumul european al Kievului. Tot la Kiev, ministrul german al Apărării a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina.
Aflat în vizită la Kiev, ministrul german al Apărării a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, al cincilea pe care îl oferă Berlinul.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: Am onoarea şi plăcerea să anunţ un nou pachet în timpul vizitei mele aici. În acest pachet sunt incluse, desigur, alte patru sisteme IRIS T SLM. Sunt incluse muniţia de artilerie de 155 mm şi mine de apărare. În total este un pachet de 1,3 miliarde de euro.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, împreună cu președintele Moldovei, Maia Sandu, au adus un omagiu, la Kiev, victimelor Revoluției Demnității, care a izbucnit acum 10 ani.
Maia Sandu a anunțat pe o rețea de socializare că se află la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski și cu șeful Consiliului European, Charles Michel. Cei trei lideri vor discuta despre pași următori în procesul de aderare a Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană.
Întreaga Ucraină marchează împlinirea a 10 ani de la protestele din Piața Independenței din Kiev, față de regimul președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Ucrainenii au ieșit să protesteze după ce liderul de la Kiev a anunțat că retrage Ucraina din acordul cu Uniunea Europeană pentru a încheia legături mai strânse cu Rusia.
Un mesaj postat pe o rețea de socializare de către un jurnalist de origine afgană, Mustafa Nayyem, a declanșat revolta societății civile. Așa au început demonstrațiile din Piața Independenței, devenite cunoscute în întreaga lume sub numele de Euromaidan.
Dmytro Riznychenko, participant la "Revoluţia Demnităţii": Am dorit să găsim demnitatea umană. Am dorit libertate. Am vrut să fim remarcaţi. Am dorit că vocea noastră să aibă greutate în această ţară.
Guvernul de atunci de la Kiev a recurs la violență împotriva demonstranților, iar în timpul protestelor, care au durat 3 luni, au fost uciși 107 oameni. Până la urmă, președintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul și a fugit în Rusia, pe 22 februarie 2014. Potrivit analiștilor politici, în pofida greutăților, ucrainenii au dat dovada de unitate și au demarat schimbările profunde din țara lor.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: An după an, pas cu pas, noi facem totul pentru a ne asigura că steaua noastră străluceşte în cercul de stele de pe steagul UE, care simbolizează unitatea locuitorilor Europei.
După momentul 2013, Ucraina s-a apropiat mai mult de Uniunea Europeană și de Statele Unite, în timp ce Rusia a ripostat cu ocuparea Crimeei în martie 2014 și cu invazia din februarie 2022.
În acest timp, Rusia a continuat bombardamentele asupra localităților ucrainene. În atacurile din regiunile Donetsk și Harkov au murit trei persoane, iar alte opt au fost rănite. Rachetele rusești au lovit chiar și un spital, potrivit ministerului ucrainean de interne.