Ucraina și Polonia au ajuns la un acord privind reluarea tranzitului de cereale ucrainene. Interzicerea importurilor rămâne în vigoare

18 aprilie 2023, 19:06

Anunţul a fost făcut după două zile de negocieri desfăşurate la Varşovia între ministerele agriculturii din Polonia și Ucraina. Guvernul polonez a precizat că interdicţia privind importurile de produse agro-alimentare din Polonia rămâne în vigoare. Guvernul de la Varşovia, la insistenţele fermierilor, interzisese intrarea cerealelor ucrainene pe teritoriul polonez.

Nemulţumiţi că piaţa a fost invadată de grâne din Ucraina și că rămân cu recoltele nevândute, fermierii au organizat demonstraţii masive. ‘Am ajuns la un acord prin care nici măcar o tonă de grâne din Ucraina nu va rămâne pe teritoriul Poloniei’, a explicat ministrul polonez al Agriculturii.

Polonia, Ungaria și Slovacia au blocat importurile de cereale și de alte produse agro-alimentare din Ucraina, din cauza situației dezastruoase în care se află fermierii locali. Piața e inundată de grâne din Ucraina, iar ei nu-și mai pot vinde recolta.

Teoretic, cerealele ucrainene ar fi trebuit doar să tranziteze țările din zona de frontieră, însă cantități uriașe de grâu au rămas în silozuri.

De miercuri și în Slovacia intră în vigoare interdicția privind importurile de cereale din Ucraina.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite