TVR te ajută să iei Bacul. Timp de două săptămâni difuzează ecranizări ale operelor care intră în lista pentru examenul de Bacalaureat

TVR te ajută să iei Bacul
TVR te ajută să iei Bacul
4 iunie 2019, 13:04

Serile, de la 22.10, sunt rezervate la TVR timp de două săptămâni, filmelor mari, după cărţile cerute la Bac. La TVR 1, din 3 iunie, a început Festivalul Filmului Bacalaureat.

Niciodată nu strică să arunci o ultimă privire pe materia de studiu pentru bacalaureat. Dacă vrei să îţi aminteşti personajele romanelor pe care le-ai avut de studiat pentru bacalaureat, dacă vrei să vezi mari actori în roluri memorabile sau pur şi simplu vrei odihnă activă, îţi recomandăm să nu pierzi regalul de filme româneşti pregătit de TVR 1 pentru următoarele două săptămâni.

Luni şi marţi, 3 şi 4 iunie, ora 22.10

Ion: blestemul pământului (România, 1981)

Ion: blestemul iubirii (România, 1981)

Ecranizare în două părţi a romanului „Ion” de Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan, după un scenariu semnat de Titus Popovici, cele două serii autonome, „Ion: blestemul pământului” şi „Ion: blestemul iubirii” (1981) îi reunesc pe Şerban Ionescu (Ion), Ioana Crăciunescu (Ana), Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, precum şi alte nume importante din cinematografia noastră.

Ion al Glanetaşului, din Prislop, e un tânăr sărac, dar harnic, care iubeşte pământul cu patimă. Dornic de înavuţire, vrea să-l silească pe Vasile Baciu, unul dintre bogătaşii satului, să i-o dea de nevastă pe fiica lui, Ana, şi odată cu ea, şi pământurile. Prins între lăcomia care-l roade şi dragostea sinceră pentru Florica, o fată săracă, Ion nu se mulţumeşte să aleagă şi sfârşeşte tragic.

„Ion — Blestemul pământului, blestemul iubirii” reprezintă filmul de debut al actorului Şerban Ionescu, rol pentru care a primit diploma de onoare din partea Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN). Filmările au avut loc în judeţul Sibiu, în perioada 1978-1979, însă, în 1980, materialul filmat a fost remontat şi s-au adăugat secvenţe noi. Filmul a mai primit şi alte distincţii: premiul special al juriului, premiile pentru imagine, pentru interpretare feminină, acordat Ioanei Crăciunescu şi diploma de onoare, decernată lui Şerban Ionescu.Rating-ul pe IMDb al producţiei este 8,1/10.

Miercuri, 5 iunie, ora 22.10

Răscoala (România, 1965)

Nominalizat la Palme d’Or şi deţinător al Premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Cannes în 1966, filmul Răscoala este o ecranizare a romanului omonim de Liviu Rebreanu, frescă social-istorică a evenimentelor de la 1907 şi a lumii româneşti la începutul secolului XX. Regizorul Mircea Mureşan i-a distribuit în rolurile principale pe Ilarion Ciobanu şi Emil Botta.

Prin intermediul ţăranului Petre Petre, eroul principal al cunoscutului roman, sunt relatate evenimentele din timpul rascoalei din 1907, de la declanşare şi până la înăbuşirea ei.

„Grigore soseşte la moşia tatălui său de la Amara, însoţit de avocatul liberal Baloleanu, într-un climat tulbure de violenţă şi mânie abia stăvilite. În vreme ce la conac se sărbătoreşte Crăciunul, ţăranii cer pământ. Moşierul le răspunde cu arma, iar mulţimea îl ucide pe loc şi incendiază conacul. Baloleanu va conduce personal represiunea, uitând de liberalismul său.” (Tudor Caranfil – Dicţionar universal de film, 2008)

Vineri, 7 iunie, ora 22.10

Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (România, 1980)

Regia: Malvina Urşianu

Cu: George Motoi, Silvia Popovici, Cornel Coman

Filmul istoric este ecranizarea nuvelei „Alexandru Lăpuşneanul”, de Costache Negruzzi. A doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanu, revenit în 1564 pe tronul Moldovei după un exil provocat de alungarea lui de către boieri, este o luptă neîntreruptă cu aceştia pentru autoritate şi centralizarea puterii. Lăpuşneanu reacţionează sângeros la trădare şi, părăsit de toţi, sfârşeşte el însuşi tragic.

În cea de-a doua săptămână dedicată Festivalului Filmului Bacalaureat, TVR 1 oferă telespectatorilor:

Luni, 10 iunie, ora 22.10 – Felix şi Otilia (România 1972), ecranizare a romanului „Enigma Otiliei” de George Călinescu, în regia lui Iulian Mihu, cu Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Sergiu Nicolaescu, Clody Bertola, Gheorghe Dinică

Miercuri, 12 iunie, ora 22.10 – Patul lui Procust, ecranizare a romanului omonim de Camil Petrescu ( România, Moldova, 2001), cu: Oleg Iankovsky, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Petru Vutcărău, Tania Popa.

Iar vineri, 14 iunie, ora 22.10 – celebra ecranizare Moromeţii ( România, 1988), după romanul omonim de Marin Preda, având regia semnată de Stere Gulea, cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Dorel Vişan, în distribuţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite