TVR Moldova | Legea prin care se oferă un statut special limbii ruse, declarată neconstituțională

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite. Decizia este irevocabilă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac, precizează TVR Moldova.

21 Ianuarie 2021, 17:17 (actualizat 21 Ianuarie 2021, 17:37) |
Curtea Constituțională din Republica Moldova / FOTO: http://tvrmoldova.md/

Legea 234 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care conferea un statut special limbii ruse, fusese adoptată în luna decembrie.

Adoptarea a fost posibilă cu votul majorității constituite de Partidul Socialist şi Partidul Şor.

Sesizările admise astăzi au fost depuse de deputaţii Octavian Ţîcu (neafiliat), Dinu Plângău şi Maria Ciobanu (ambii din Platforma Demnitate şi Adevăr - proeuropeană).

Judecătorul Vladimir Ţurcan, fostul deputat PSRM, a avut o opinie separată cu privire la acest subiect.

"În Republica Moldova, conţinutul unei asemenea legi constituie o chestiune sensibilă. Curtea Constituţională este în afara dezbaterilor politice. Subliniez că orice hotărâre a Curţii Constituţionale trebuie analizată prin prisma argumentelor pe care le oferă, fără ură şi părtinire", a menţionat preşedinta Curţii Constituționale din Republica Moldova, Domnica Manole, într-o conferinţă de presă susţinută după anunţarea deciziei.

"Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat Domnica Manole, făcând referire la rezultatele recensământului din 2014, când 77,87% din populaţia Republicii Moldova a declarat că vorbeşte limba română şi doar 9,39% limba rusă. Conform datelor recensământului de atunci, 4,08% din populaţie a declarat că vorbeşte limba găgăuză, 3,82% - limba ucraineană, 1,48% - limba bulgară, reamintește Agerpres.

Proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat în a doua lectură, într-o sesiune desfăşurată de Parlament în cursul nopţii de 15 spre 16 decembrie. Conform actului normativ, angajaţii instituţiilor de stat erau obligaţi să discute, să ofere informaţii şi să asigure traducerea avizelor, a certificatelor şi a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetăţenii vin cu solicitari în acest sens.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI