TVR, în vizită la Institutul de la Măgurele. Cum arată camera în care este amplasat laserul cu cea mai mare putere din lume

27 noiembrie 2018, 13:17

Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“,  a vorbit despre proiectul ELI-NP, în cadrul căruia s-a construit laserul de la Măgurele, proiect pe care îl coordonează.

“Este un centru nou de cercetare ştiinţifică. Cercetările se bazează pe un echipament de cea mai mare anvergură din lume în domeniul laserelor. Este laserul cu cea mai mare putere din lume. Laserul este instalat complet şi au început testele. În primăvară, s-a obţinut cea mai mare putere din Europa, 3 petawatti. Peta este un prefix şi înseamnă milioane de miliarde watti sau, în alţi termeni, este a zecea parte din întreaga putere a Soarelui concentrată într-o rază de lumină. (…) Această concentraţie de lumină exercită o forţă extraordinar de mare asupra atomilor, electronilor, protonilor”, a explicat profesorul Nicolae Zamfir.

Directorul Institutului a oferit detalii şi despre condiţiile speciale din camera în care este amplasat laserul.

“Pentru ca un fascicul obişnuit de lumină să ajungă la o asemenea concentrare, camera aceasta are nişte proprietăţi ieşite din comun, unice în lume. În afara de stabilitatea în presiune, în temperatură, de umiditate, este şi o stabilitate în vibraţii. Cerinţa este ca de la un colţ la altul vibraţiile să nu difere mai mult de un micron. O foaie de hârtie are 10 microni. Deci e o condiţie foarte, foarte dură. Pentru a se realiza această condiţie, întreaga platformă de 2.000 de metri pătraţi se află pe 1.000 de arcuri şi amortizoare, astfel încât toate vibraţiile din exterior să fie transmise platformei în acelaşi mod”, a spus Nicolae Zamfir.

Puterea nominală urmează să fie crescută la 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcţiona fără probleme, a declarat, pentru News.ro, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele

Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro, iar implementarea proiectului a început în ianuarie 2013.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

În total, 140 de persoane lucrează la acest proiect, dintre care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.

Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării.

Investiţia este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite