TVR și Departamentul pentru Situații de Urgență au stabilit modul de informare rapidă în caz de dezastre

Informarea rapidă a populației în caz de dezastre este prioritate maximă pentru TVR și Departamentul pentru Situații de Urgență. Cele două instituții au reînnoit un protocol care stabilește procedurile tehnice și tipurile de mesaje ce vor fi difuzate, în caz de necesitate, prin intermediul Televiziunii Publice.

22 Ianuarie 2018, 14:23 (actualizat 22 Ianuarie 2018, 23:15) |
Informarea populației, prioritate maximă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În caz de cutremur, de exemplu, un mesaj de alarmare va fi transmis prin intermediul unei linii speciale către TVR, de ofițerii de legătură care se vor afla în permanență în dispeceratele DSU și IGSU. Iar televiziunea publică va lansa avertizarea către populație.

TVR a realizat deja grafic textele, în funcție de tipul amenințării.

Aplicația a fost făcută de specialiștii TVR coordonați de Horia Cazan.

Protocolul reînnoit cu Departamentul pentru Situații de Urgență va permite informarea rapidă în caz de calamități naturale, dezastre industriale sau atacuri militare.

DSU a convenit cu TVR difuzarea altor 6 tipuri de avertizări, precum cele legate de fenomene meteo, atac aerian, accident nuclear și urgență radiologică.

Mesajele vor fi scrise și citite și în limba engleză.

Dr. Raed Arafat, șeful DSU: "Dacă luăm sistemul RO-ALERT de bază, adică cel prin «cell broadcasting», va fi numai pentru cazurile extrem de grave. Prin TVR o să avem 2 nivele: aici TVR ne-a ajutat foarte mult prin a face toate aspectele care sunt corelate cu aceste mesaje. Anumite tipuri de mesaje vor fi transmise acolo jos, în ecran, pe crawl-ul ecranului, și asta vor fi transmise de IGSU, direct de la dispecerat, codurile galbene, lucrurile informative acolo vor ajunge. Însă dacă se întâmplă ceva grav, ceva care necesită o alertare imediată, este al doilea nivel, în care se întrerupe emisiunea, ecranului i se schimbă culoarea în roșu, apare că este un mesaj din partea Departamentului pentru Situații de Urgență".

Televizunea Română are avantajul că poate difuza mesajele prin două sisteme: prin satelit și terestru, prin relee. Ceea ce permite evitarea blocajelor generate de eventuale disfuncționalități.

Din februarie, va fi difuzat un mesaj prestabilit de informare cu privire la exercițiile de alarmare a populației, pe care le face lunar Departamentul pentru Situații de Urgență.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 19°C 21°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI