TVA zero la vânzarea de locuinţe: constructorii nu vor să piardă, clienţii vor case mai ieftine

3 martie 2017, 17:39

Se anunţă un an foarte bun pentru sectorul imobiliar, deşi dezvoltatorii bat pasul pe loc la multe lucrări. Renunţarea la TVA pentru locuinţele noi de până în 100 de mii de euro le-a cam încurcat planurile.

Odată promisiunea făcută, clienţii vor să profite de ea, dar legea abia a intrat în Parlament. Are nevoie şi de girul Comisiei Europene, aşa că tranzacţiile sunt în aşteptare.

Dezvoltatorii sunt supăraţi.

Noi nu vom putea vinde la preţul net pe care îl avem noi în acest moment promovat pe piaţă. Ar trebui să mărim preţurile cu valoarea TVA-ului pe care o plătim pentru serviciile, pentru cheltuielile noastre, spune reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.

Efectul este tocmai invers decât cel pe care guvernul şi-l doreşte, şi anume acela de a deteriora puternic numărul tranzacţiilor în piaţă. Adică acum practic cumpărătorul nu mai cumpără şi nici dezvoltatorii n-or să mai dezvolte
, atrage atenţia şi reprezentantul unei companii de vânzări.

Premierul susţine că indiferent cum va arăta forma finală a proiectului, economia va avea de câştigat.

„Chiar dacă pare în primă fază un minus la încasările de TVA, dacă stai să calculezi efectele secundare şi modul în care industria de profil aduce plus, efectele sunt pe plus”, subliniază premierul Sorin Grindeanu.

În Capitală s-a deschis unul dintre cele mai mari târguri imobiliare, însă puţini clienţi vor să cumpere pe loc, chiar dacă dezvoltatorii vin cu fel şi fel de oferte.

Târgul este deschis până duminică la Palatul Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite