Turiştii blocaţi în Cabana Capra au fost evacuaţi în siguranţă de salvamontişti. Poliția verifică modul în care au ajuns aceștia în zona cu circulație rutieră interzisă

5 februarie 2023, 08:39

Prima avalanșă s-a produs sâmbătă seara, cu puțin înainte de ora 22.00. Unul dintre turiștii din cabana Capra povestește că oamenii cazați acolo au trecut prin clipe de groază. Mai ales că împreună cu ei erau și 14 copii.

O a doua avalanșă a avut loc în cursul nopții. Iar zăpada alunecată de pe versanți a acoperit toate mașinile turiștilor cazați la cabană. Nămeții au atins și doi metri înălțime.

Salvatorii au pornit încă de dimineață pe traseu, însă drumul până la cabană era blocat de troiene uriașe și arbori rupți. În plus, au mai găsit urmele lăsate de alte 7 avalanșe de dimensiuni mai mici pe drumul până la cabana Capra. Așa că echipele Salvamont au folosit o dronă pentru a verifica dacă traseul e sigur pentru utilajele și echipele folosite la deszăpezirea drumului.

După ore de muncă asidua, echipele ISU și Salvamont au reușit să deschidă drumul spre cabană cu ajutorul unui utilaj de deszăpezire.

Din cauza condițiilor din teren, turiștii au coborât pe jos în două grupuri până la drumul deschis de utilaje. Unii au fost așteptati de rude, alții au fost preluați de un autocar. Toți sunt în stare bună.

Ion Sănduloiu, şef Salvamont Argeş: „Evacuarea s-a terminat. Au fost în total 48 de persoane. A rămas la cabană doar personalul. Absolut nimeni nu e rănit. Ăsta a fost cel mai mare noroc.”

Cabana Capra se află pe porțiunea din Transfăgărășan închisă circulației încă din 30 octombrie anul trecut, așa că poliția i-ar putea amenda pe turiștii care au urcat pe traseul interzis.

La operațiunea de evacuare au luat parte 24 de militari de la ISU Argeș, Dâmbovița, Olt și Vâlcea împreună cu 6 salvatori montani, 10 polițiști și 3 jandarmi montani.

ACTUALIZARE Secția de Drumuri Naționale Pitești a intervenit cu 4 utilaje pentru deblocarea drumului de la km 104 la km 108 (zona cabanei) și a drumului de acces către cabană pentru aducerea în siguranță a tuturor persoanelor blocate.

ACTUALIZARE Turiştii blocaţi în Cabana Capra au fost evacuaţi în siguranţă de salvamontişti. Ioan Sănduloiu, șef Salvamont Argeș, a explicat în direct la TVR Info cum au decurs operațiunile de evacuare.

 

 

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Isabela Petre, ISU Argeş: „În momentul de faţă, echipajele ISU alături de ceilalţi administratori ai drumului şi Salvamont lucrează pentru deszăpezirea căilor de acces. Persoanele care au fost surprinse în unitatea de cazare nu au nevoie de îngrijiri medicale, în schimb, datorită faptului că în urma avalanşei, autoturismele acestora au fost blocate, nu se pot evacua singuri. De aceea s-a luat şi hotărârea de a se evacua într -un loc sigur de către echipaje.”

ACTUALIZARE: Poliţiştii vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan, lovită de o avalanşă în cursul nopţii.

În cursul nopţii trecute, pe DN 7C, la kilometrii 106-107, în zona unei cabane a avut loc o avalanşă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme şi aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor (…) Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere, se vor lua măsurile legale în consecinţă„, se arată într-o informare transmisă duminică de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Conform aceleiaşi surse, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.

„Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”, precizează IPJ Argeş.

ACTUALIZARE „În urma solicitării turiştilor de la unitatea de cazare, se deplasează forţele de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze”, se arată într-o informare transmisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

Conform aceleiaşi surse, la intervenţie participă şi salvamontişti, jandarmi şi angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale.

Reprezentanţii ISU Argeş precizează că se va încerca evacuarea turiştilor până la o altă unitate de cazare, care se află la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde şoseaua este oficial deschisă iarna.

Filmul evenimentelor

Prima avalanșă s-a produs sâmbătă seara, cu puțin înainte de ora 22.00.

Turist: „Pur şi simplu s-a auzit un sunet ca şi când ar cădea zăpada de pe acoperiş. Am coborât în sala de mese, acolo câteva geamuri erau sparte, şi zăpada a intrat în sala de mese, iar uşa de la intrare era blocată de zăpadă.”

 

 

O a doua avalanșă a avut loc în cursul nopții. Iar zăpada alunecata de pe versanți a acoperit toate mașinile turiștilor cazați la Cabana Capra. Nămeții au și doi metri înălțime.

Turist: „A doua avalanşă a distrus şi cealaltă jumătate de parcare cu maşinile care au scăpat de prima avalanşă. Toată curtea este sub zăpadă de doi metri, adică trebuie să vină cu foarte multe utilaje ca să cureţe drumul şi ca să poată să cureţe şi parcarea. Sunt oameni şi cu copii mici care sunt mai speriaţi.”

Cabana Capra se află pe porțiunea din Transfăgărășan închisă circulației încă din noiembrie anul trecut. Poliția i-ar putea amenda pe turiști.

Mădălina Epure, purtător de cuvânt IPJ Argeș: „Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecinţă.”

O echipă de la ISU și Salvamont, cu un utilaj de deszăpezire, o ambulanță SMURD, dar și două microbuze încearcă să ajungă la turiști pentru a-i evacua.

Isabela Petre, ISU Argeş: „În momentul de faţă, echipajele ISU alături de ceilalţi administratori ai drumului şi Salvamont lucrează pentru deszăpezirea căilor de acces. Persoanele care au fost surprinse în unitatea de cazare, nu au nevoie de îngrijiri medicale, în schimb, datorită faptului că în urma avalanşei, autoturismele acestora au fost blocate, nu se pot evacua singuri. De aceea s-a luat şi hotărârea de a se evacua într -un loc sigur de către echipaje.”

Andrei Nicuț, Salvamont Argeş: „Se acționează din ambele sensuri, noi am făcut verificare cu dronă, avalanșele au curs în jos, e o zona sigură pentru a se lucra.”

În urma avalanșelor de noaptea trecută la Cabana Capra sunt blocați 50 de turiști și 10 angajați ai unității de cazare, iar drumarii și salvamontiștii estimează că acțiunea de eliberare a drumului va dura câteva ore.

––––––––––––––––-

Zăpada a intrat până în Cabana Capra. Nu sunt victime, dar sunt ferestre sparte la cabană. În jur, maşinile sunt acoperite cu mormane de zăpadă, însă, cu toate acestea, turiştii au preferat să rămână cazaţi acolo.

Altă avalanșă a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită.

(w500) Avalanșă

„Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor), (…). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari in zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook, „Avalanşe în Carpaţi”.

În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă riscul de avalanșă este mare în toată zona de gol alpin a munților Făgăraș.

Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, un grad maxim de avertizare.

Duminică dimineața, salvamontiștii din Argeș vor încerca să survoleze zona cu o dronă și să observe liniile de rupere a zăpezii care au dus la formarea acesteia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite