Turismul montan durabil contribuie la conservarea peisajului şi a biodiversităţii, dar și la promovarea reducerii sărăciei. 11 decembrie, Ziua internaţională a munţilor

Ziua internaţională a munţilor este celebrată la 11 decembrie şi a fost proclamată, în 2003, de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245. Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane. Pentru 2021, tema propusă este "Sustainable mountain tourism" ("Turismul montan durabil"), potrivit ONU.

11 Decembrie 2021, 09:36 (actualizat 11 Decembrie 2021, 09:53) Știrile TVR |
Munți. Bucegi
Munți. Bucegi
Munți. Bucegi
Munți
Munți. Parâng

Turismul durabil în munţi poate contribui la crearea de opţiuni suplimentare şi alternative de trai şi la promovarea reducerii sărăciei, incluziunii sociale, precum şi conservarea peisajului şi a biodiversităţii. Este o modalitate de a păstra moştenirea naturală, culturală şi spirituală, de a promova meşteşugurile locale şi produsele de mare valoare, precum şi de a celebra multe practici tradiţionale, cum ar fi festivalurile locale.

Turismul montan atrage aproximativ 15 până la 20% din turismul global. Turismul, însă, este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de Covid-19, afectând economiile, mijloacele de trai, serviciile publice şi oportunităţile de pe toate continentele. În munţi, restricţiile pentru gestionarea pandemiei cu noul coronavirus au agravat şi mai mult vulnerabilităţile comunităţilor montane.

(w500) Munți. Pa

Această criză poate fi văzută ca o oportunitate de a regândi turismul montan şi impactul acestuia asupra resurselor naturale şi a mijloacelor de trai, pentru a-l gestiona mai bine şi pentru a-l valorifica pentru un viitor mai rezistent, mai ecologic şi mai favorabil incluziunii.

În timp ce turismul montan durabil este tema sugerată pentru 2021, ţările, comunităţile şi organizaţiile sunt invitate să sărbătorească această zi printr-o temă care este relevantă pentru ele.

Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea planetei. Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă. Aceştia furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone montane, iar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.

(w500) Munți. Bu

Zonele montane joacă un rol important în ce priveşte creşterea economică sustenabilă. De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană - resurse cheie pentru viaţă. În arealele montane se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI