Turismul din Delta Dunării, afectat de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a afectat, în acest an, turismul din Delta Dunării. În scădere cu 10-15 la sută faţă de anul trecut. Străinii, principalii clienți ai zonei, nu au mai venit în număr mare, speriați de conflictul din apropierea graniței noastre. În schimb, operatorii economici care au mizat pe turismul de agrement au avut de câştigat. Nu au dus lipsă de clienţi, majoritatea fideli ai Deltei.

09 Octombrie 2022, 14:26 (actualizat 09 Octombrie 2022, 17:14) Știrile TVR |
Turismul în Deltă, afectat de război
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anul începuse promițător, în ianuarie și februarie, străinii își făcuseră deja rezervări pentru primăvară și vară. În unele zone reprezintă 70 la sută din numărul clienților. Preferă să vină în Deltă o săptămâna sau chiar mai mult, să admire natura, păsările, să se bucure de bucate tradiționale și de liniște. Invadarea Ucrainei le-a dat planurile peste cap. Mii de turiști și-au anulat rezervările.

Iliuță Goian - manager agenţie de turism: În februarie, pe vârful nostru de sezon, 15 aprilie - 15 iunie aveam grad de ocupare de 85 la sută. În momentul în care a izbucnit războiul, în primele două săptămâni până s-au dumirit oamenii ce se întâmplă, am rămas cu 14 la sută.  Am regândit tot, am schimbat toată filosofia de vânzare și am scos-o la capăt cumva.

Mihai Baciu - manager agenție pentru excursii bird watching: A fost un an de supraviețuire până la pandemie am avut undeva peste 90 la sută turiști străini.  Acum, dacă avem 5-10 la sută maxim.

Nu doar războiul, dar și explozia prețurilor la utilități, alimente și combustibil au complicat situația, într-una dintre cele mai scumpe destinații de vacanță din țară.

Dan Ghinescu - administrator unitate turistică: Ca număr de turiști aș spune că a fost cam ca în 2021, dar cu costuri crescute, cu tarife pe care nu le-am putut ridica extrem de mult, cu performanță economică slabă, cu ușoară pierdere.

Operatorii din turism au schimbat strategia ca să atragă turiștii. Cine preferă intimitatea, se poate caza într-o cameră din lemn, pe malul unui canal.


Corina Davidov - Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării: Avem resorturi care au produse spa, detox, piscine interioare. De ce turistul trebuie să plece în Turcia și nu în Deltă?

Pentru cazare într-o astfel de locație, turiștii plătesc între 217 și 238 de euro. Prețul este pentru 2 persoane, au acces la jacuzzi și, de aici, de pe terasa locației pot pescui și se pot bucura de peisajul acestor canale.

Turismul de agrement rămâne singurul care nu a fost afectat de război. Românii și, în special, ucrainenii au venit în număr mare în rezervație, atât în Delta continentală, unde se poate ajunge cu mașina, cât și în inima Deltei, accesibilă doar cu barca.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI