Turismul dă semne de revenire după restricțiile din pandemie

5 septembrie 2021, 20:15

După ce anul trecut turismul a fost puternic lovit de restricţiile impuse în starea de urgenţă şi apoi în starea de alertă, românii, dar şi străinii, au reînceput să călătorească. În luna iulie a acestui an, numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică a depasit 1,4 milioane, în creştere cu peste 56 la sută faţă de cele din iulie 2020, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cei mai mulţi mai mulţi turişti au fost români.

A crescut foarte mult și numărul străinilor care au sosit în România, dar şi cel al românilor care au plecat din ţară. La punctele de frontieră, în iulie anul acesta, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 93,1%, iar plecările în străînătate ale românilor cu 63,4%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Dacă e să comparăm primele şapte luni ale acestui an cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea este tot de 50%.

Durata medie a şederii în luna iulie 2021 a fost de 2,6 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini. Cea mai mare rată de ocupare a fost în iulie în hoteluri, 48,8%, vile turistice 38,2%, dar şi sate de vacanță, bungalouri sau chiar spaţii de cazare pe nave.

În primele şapte luni ale anului, litoralul a continuat să fie destinaţia preferată a românilor la noi în ţară. Dacă ne uităm, la numărul de turişti raportat la judeţe, pe primul loc este Constanţa. Urmează Braşov și municipiul Bucureşti, apoi Bihor şi Prahova. Creşterea numărului de turişti români vine în condiţiile în care Guvernul a decis să nu mai acorde anul acesta tichete de vacanță angajaților din sistemul public.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani