Turiștii străini petrec prea puțin timp în România – de obicei stau o singură zi într-un loc. Principala problemă este legată de infrastructură

7 noiembrie 2022, 07:25

Cetăți medievale, domenii schiabile și nu în ultimul rând Viscri, satul care l-a cucerit pe regele Marii Britanii. Sunt atuuri turistice de necontestat ale județului Brașov. Dar, mai presus de toate, este mitul contelui Dracula asociat castelului Bran.

Reporter:  De ce România?

Turist: În mare parte pentru castel.

Turist: Suntem într-o excursie cu maşina din Austria, până la Bran, apoi Bucureşti şi înapoi.

Reporter: Câte zile vă gândiţi să staţi aici, în Bran?

Turist: O singură zi.

Astfel de răspunsuri se repetă des. Turiștii străini ne vizitează, însă nu zăbovesc prea mult. Și rar se cazează chiar în Bran. Pentru a-i convinge să rămână în zonă, e nevoie de mai mult decât o legenda și câteva suveniruri. Hotelierii stiu asta.

Laurențiu Drăgan, Asociaţia turistică Bran-Moieciu-Fundata: „De obicei, preferă hotelurile și locațiile din Brașov sau Poiana Brașov. De ce nu s-ar caza turiștii aici în zonă? Principala problemă este legată de insfrastructură.”

Ioana Dobrescu, PR manager hotel din Brașov: „Întotdeauna ne-am lovit de o ușoară problemă a infrastructurii, care îi face să întârzie mult pe drum cu autocarele de la cel mai apropiat aeroport și până în Brașov.”

Bran, Moeciu, Fundata sunt destinații de vis pentru cei în căutare de natură și de peisaje rurale autentice. Doar că le stau în cale… drumurile. Sau starea lor. În zonele pitorești se ajunge pe șosele cu o singură bandă de mers sau trenuri care abia ating uneori 50 de km la oră. Și pe alocuri lipsesc canalizarea sau chiar trotuarele. Așa că cei mai mulți turiști sunt în trecere – grupuri care fac turul României sau familii în excursii cu mașina. Pe lista lor intră, însă, obligatoriu și Sighișoara, cetate medievală asociată tot cu Dracula.

Sighișoara este singura cetate medievală din Europa care încă este locuită și se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

În 2019 cetatea atrăgea 200.000 de vizitatori. Pandemia a marcat o scădere drastică, dar situația se îmbunătățește ușor, ușor.

Iulian Sârbu, primarul municipiului Sighişoara: „Până în acest moment de apropiem de 140.000 de turiști, de la 70.000, practic o dublare. Străini în pondere cam 70%, 60-70%.”

250 de mii de turiști au ajuns în diferite destinații din județul Mureș anul acesta. Cei mai mulți, pentru o zi sau două. Excepție face stațiunea Sovata, unde se vând mai ales pachete turistice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite