Turiștii abandonați în străinătate au început să se întoarcă acasă. Zborurile Blue Air au rămas anulate

Aeronavă TAROM
Aeronavă TAROM
8 septembrie 2022, 09:05

Prima cursă specială de repatriere s-a întors în această dimineaţă de la Tel Aviv si a adus acasă 150 cetățeni români abandonaţi de Blue Air. Alte două avioane vor decola joi seară din România și vor prelua 197 de cetățeni români din Grecia și Cipru, potrivit autorităților.

UPDATE: Alți 97 de cetățeni români urmează să fie repatriați din Grecia,  la bordul celei de-a treia aeronave TAROM care va merge spre Larnaka (Cipru), a anunțat ministrul Transporturilor.

„A treia cursă specială #TAROM urmează să decoleze spre Larnaka (Cipru) în această seară, în jurul orei locale 21.30 pentru repatrierea a aproximativ 97 de cetățeni români afectați de suspendarea zborurilor Blue Air, care s-au înscris până acum pe liste.

Aeronava TAROM are o capacitate de 116 locuri ceea ce face posibilă îmbarcarea unui număr suplimentar de pasageri în cazul în care există și alte solicitări din partea unor persoane care au fost afectate de anularea curselor Blue Air.

TAROM a trimis aseară o cursă aviatica speciale la Tel Aviv (Israel) și în această seară trimite o altă cursă spre Heraklion (Grecia) pentru aducerea în România a cetățenilor români în condiții de siguranță”, potrivit lui Sorin Grindeanu.

–-

UPDATE: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că o nouă cursă TAROM va decola din România în jurul orei 21.30 cu destinația Grecia, pentru a repatria 100 de cetățeni români aflați în insula Creta.

 

150 de cetățeni români care urmau să revină de la Tel Aviv cu Blue Air au aflat că trebuie să mai petreacă 24 de ore în Israel până se va găsi o soluție. Oamenii spun că agenția care s-a ocupat de ei le-a asigurat cazare si masă, până la sosirea aeronavei Tarom care i-a adus acasă.

În orele scurse de la supendarea zborurilor, mai multe persoane şi-au închiriat autocare cu care să vină în ţară sau au plătit alte bilete de avion.

Nu toți păgubiții Blue Air au fost la fel de mulțumiți. 50 români care petrecuseră 15 ore pe aeroportul din Atena și-au organizat singuri revenirea, cu autocarul. Alți aproximativ 100 de pasageri au rămas acolo până la ivirea altor soluții.

Același autocar a dus la Atena alți clienți Blue Air cu zborul anulat.

Potrivit unui comunicat Blue Air, compania a anulat 401 curse programate în perioada 6-11 septembrie. Au fost afectați peste 54 000 de pasageri.

Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocaţi pe aeroporturi din străinătate ca urmare a anulării zborurilor de către compania Blue Air, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că 2.098 de cetăţeni români au apelat la serviciile consulare pentru a fi aduşi în ţară.

Ministerul Transporturilor şi compania TAROM răspund de modul de utilizare a acestor fonduri, urmând ca sumele rămase neutilizate să fie restituite la fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

Conturile Blue Air au fost deblocate aseară, după aproape 30 de ore de haos.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite