Turcii sunt îngrijorați de regres în planul drepturilor omului și al economiei, după realegerea lui Recep Tayyip Erdogan. „Ne pare rău pentru tot ce se întâmplă, pentru că nu ne îndreptăm spre o cale democratică”

29 mai 2023, 15:08

Incertitudinea este la tot pasul printre locuitoriI din Ankara, oraș în care care peste jumătate dintre alegători l-au votat pe Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul lui Erdogan.

Oamenii se tem că situația economică se vă înrăutăți și mai mult, la fel și modul în care vor fi respectate drepturile omului și libertățile civile. Puțini sunt cei care își fac curajul să spună ceea ce cred:

Ne pare rău pentru tot ce se întâmplă pentru că nu ne îndreptăm spre o cale democratică.

Nu pot spune la televizor care îmi sunt sentimentele reale.

Cred că ne-am întors deja 15 ani în timp, și cred că vom continua să ne deteriorăm și mai mult. Ne temem de asta.

Oamenii se tem și de deprecierea monedei naționale. La doar câteva ore după anunțul că Erdogan rămâne președintele Turciei pentru următorii 5 ani, lira turcească a ajuns la un minim istoric. Pentru un dolar american turcii plătesc acum 20 de lire în timp ce inflația este în continuare peste 40 %. Sunt și locuitori ai Ankarei care îndrăznesc să spere că totul se va stabiliza.

Analiștii independenți nu sunt deloc optimiști.

Yusuf Kanli, jurnalist: „Turcii au demonstrat foarte clar că nu sunt interesați deloc de democrație, nu sunt interesați de drepturile civile, nu-i interesează libertatea presei. Acesta este rezultatul alegerilor.

Analiștii de la Ankara se tem și că Erdogan va continua relațiile bune cu Vladimir Putin și s-ar putea apropia de China în căutare de finanțare externă în vreme ce se va îndepărta și mai mult de valorile occidentale, chiar dacă Turcia este o țară NATO.

Yuauf Kanli, jurnalist: ” Suntem atât de dependenți de Rusia, foarte dependenți. Pe de altă parte cred că Turcia se va îndrepta și mai mult spre China, pentru că avem nevoie de investiții și China caută să investească. Va continua Turcia să-și joace rolul între NATO și Putin, sau între vest și est, la nesfârșit? Va fi foarte dificil.”

Un test important pentru Turcia va fi la summitul NATO de la Vilnius din iulie, când Turciei i se va cere să ridicce veto-ul și să aprobe aderarea Suediei la NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite