Turcia traversează o gravă criză financiară. Mii de oameni au demonstrat la Istanbul. Muncitoare: Este o presiune psihologică mare. Nu ne permitem să avem grijă de casele noastre, de copii

21 decembrie 2021, 22:46

Lira a câștigat în valoare după măsurile adoptate de președintele Erdogan. La ordinul său, guvernul a promis că va garanta depozitele în lire turcești și va plăti diferența între dobânzile la depozitele în lire și cele în dolari. Executivul a decis și tăierea dură a ratei dobânzilor.

Recep Tayyp Erdogan, preşedintele Turciei: Spun acum că oricine vrea să trimită ţara noastră către modele economice perimate, să ne ducă înapoi spre speculaţii ale ratelor de schimb, către un joc foarte scump, către presiunea dobânzilor, şi care vrea să dea peste cap procesele economice globale, către un joc foarte scump, către presiunea dobânzilor, şi care vrea să dea peste cap procesele economice globale, greşeşte foarte mult.

Imediat după anunț, moneda Turciei a câștigat 25%, cea mai mare creștere într-o singură zi. După numai câteva ore a pierdut din nou.

Iris Cibre, consilier financiar: Acest tip de produs a mai fost încercat în anii ‘70 dar a produs o inflaţie galopantă. Trebuie să urmărim presiunea inflaţiei foarte atent. Este posibil ca noul sistem să creeze un nou val inflaţionist din cauza creşterii cererii pentru liră care va duce la aruncarea unor mari sume pe piaţă.

Mii de oameni au demonstrat la Istanbul, la chemarea sindicatelor, față de accentuarea sărăciei și pentru a cere creșterea salariului minim.

Sibel Cilik, muncitoare într-o fabrică auto: Nu ne e bine, este o presiune psihologică mare. Nu ne permitem să avem grijă de casele noastre, de copii.

Promisiunea guvernului a fost primită cu sceptism de populație.

Mulți turci au inceput a stocheze alimente neperisabile în anticiparea unei noi deprecieri a monedei și a scăderii puterii de cumpărare.

În prezent, inflația a ajuns la 21%, dar analiștii se tem că anul viitor va ajunge la 30%.

Turcia traversează o gravă criză financiară din cauza decalajului dramatic dintre liră și dolarul american. Numai luna trecută, moneda Turciei a pierdut 30% din valoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Erdogan recunoaşte o victorie istorică a opoziţiei la alegerile municipale

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya