Turcia traversează o gravă criză financiară. Mii de oameni au demonstrat la Istanbul. Muncitoare: Este o presiune psihologică mare. Nu ne permitem să avem grijă de casele noastre, de copii

Moneda naţională a Turciei este în cădere liberă. Preşedintele Erdogan a luat mai multe măsuri prin care îi încurajează pe turci să-şi păstreze economiile în lire şi nu în dolari. Cu toate acestea, lira continuă să înregistreze fluctuaţii majore, iar populaţia pândeşte cursurile valutare ca să cumpere dolari.

21 Decembrie 2021, 22:46 (actualizat 21 Decembrie 2021, 23:19) Știrile TVR |

Lira a câștigat în valoare după măsurile adoptate de președintele Erdogan. La ordinul său, guvernul a promis că va garanta depozitele în lire turcești și va plăti diferența între dobânzile la depozitele în lire și cele în dolari. Executivul a decis și tăierea dură a ratei dobânzilor.

Recep Tayyp Erdogan, preşedintele Turciei: Spun acum că oricine vrea să trimită ţara noastră către modele economice perimate, să ne ducă înapoi spre speculaţii ale ratelor de schimb, către un joc foarte scump, către presiunea dobânzilor, şi care vrea să dea peste cap procesele economice globale, către un joc foarte scump, către presiunea dobânzilor, şi care vrea să dea peste cap procesele economice globale, greşeşte foarte mult.

Imediat după anunț, moneda Turciei a câștigat 25%, cea mai mare creștere într-o singură zi. După numai câteva ore a pierdut din nou.

Iris Cibre, consilier financiar: Acest tip de produs a mai fost încercat în anii ‘70 dar a produs o inflaţie galopantă. Trebuie să urmărim presiunea inflaţiei foarte atent. Este posibil ca noul sistem să creeze un nou val inflaţionist din cauza creşterii cererii pentru liră care va duce la aruncarea unor mari sume pe piaţă.

Mii de oameni au demonstrat la Istanbul, la chemarea sindicatelor, față de accentuarea sărăciei și pentru a cere creșterea salariului minim.

Sibel Cilik, muncitoare într-o fabrică auto: Nu ne e bine, este o presiune psihologică mare. Nu ne permitem să avem grijă de casele noastre, de copii.

Promisiunea guvernului a fost primită cu sceptism de populație.

Mulți turci au inceput a stocheze alimente neperisabile în anticiparea unei noi deprecieri a monedei și a scăderii puterii de cumpărare.

În prezent, inflația a ajuns la 21%, dar analiștii se tem că anul viitor va ajunge la 30%.

Turcia traversează o gravă criză financiară din cauza decalajului dramatic dintre liră și dolarul american. Numai luna trecută, moneda Turciei a pierdut 30% din valoare.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI