Turcia susţine că o nouă prelungire a acordului asupra cerealelor ucrainene va fi stabilită în curând

Cereale ucrainene
Cereale ucrainene
12 mai 2023, 12:48

„Ne îndreptăm spre stabilirea prelungirii acordului asupra cerealelor” ucrainene, a afirmat Akar în tipul unui discurs susţinut joi şi dat publicităţii vineri.

O reuniune în cadrul negocierilor asupra prelungirii acordului a avut loc joi la Istanbul, cu participarea Ucrainei, Rusiei, Turciei şi Naţiunilor Unite.

În afară de prelungirea acordului, a fost discutată şi reluarea funcţionării conductei Togliatti-Odesa pentru livrările de amoniac, un compus chimic esenţial pentru îngrăşămintele minerale, cerută de Moscova, potrivit unui comunicat al ONU.

De la începutul conflictului, Turcia a reuşit să menţină relaţii atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia.

Ankara a fost unul dintre actorii-cheie pentru încheierea aşa-zisului acord de la Marea Neagră, semnat pe 22 iulie anul trecut, pentru 120 de zile, de ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia.

Deschiderea acestui culoar maritim, pe 1 august, a permis să fie scoase aproape 30 de milioane de produse agricole din Ucraina, cu destinaţia China, Turcia, Uniunea Europeană, dar şi spre ţări fragile şi foarte dependente de importurile pe Marea Neagră, cum sunt Egiptul, Tunisia, Bangladesh sau Yemen.

Acordul a permis o atenuare a crizei alimentare mondiale provocată de război şi a fost prelungit pentru patru luni.

El ar urma să expire pe 18 mai, iar Rusia nu şi-a dat acordul pentru o a treia reînnoire a lui.

SUA şi Regatul Unit au îndemnat împreună, marţi, la prelungirea acordului, denunţând faptul că Rusia continuă să folosească hrana „ca pe o armă”.

Rusia denunţă neaplicarea unui al doilea acord cu Ucraina pentru a permite propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte. Moscova se plânge că nu îşi poate vinde producţia şi îngrăşămintele sale din cauza sancţiunilor occidentale ce vizează în special sectoarele financiar şi logistic.

Ucraina este unul dintre principalii producători de cereale din lume.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite