Turcia primește avioane F 16 deși ar vrea F 35

18 octombrie 2021, 07:40

Turcia a plătit deja aproape un miliard și jumătate de dolari. Văzându-se exclusă din programul F 35, a propus în schimb să primească 40 de aparate F16 și 80 de kituri de modernizare pentru avioanele F 16, pe care le are deja.

Înainte de a pleca într-un scurt turneu african, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că, totuși, negocierile pntru programul F 35 continuă cu noua administrație americană.

Am plătit deja 1,4 miliarde de dolari pentru F 35, iar SUA au făcut această propunere în schimbul banilor, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Acesta a adăugat că Turcia are obligația să ia toate toate măsurile pentru a-și asigura securitatea.

Ankara a comandat 100 de avioane F 35, dar Statele Unite au eliminat Turcia din program după ce Ankara a cumpărat sisteme S 400 din Rusia. Washingtonul și-a exprimat temerea că Turcia ar putea da Rusiei codurile de funcționare ale avioanelor.

După decenii de parteneriat strategic excelent în NATO, Turcia și Statele Unite au în ultimii cinci ani relații reci din cauza dezacordurilor privind Siria, a relațiilor dezvoltate de Ankara cu Moscova, de ambițiile acesteia în estul Mediteranei și de situația drepturilor omului din țara de pe malul Bosforului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite