Turcia prelungește cu trei luni starea de urgență instituită după tentativă de lovitură de stat de anul trecut

18 aprilie 2017, 09:05

Rezultatul scrutinului a fost contestat de principalele două partide de opoziție, care au denunțat manipulări și au cerut renumărarea voturilor.

Protestatarii au fost susținuți de la balcoane de oameni care au făcut zgomot cu obiecte de bucătărie. Poliția a rămas discretă în timpul acestor manifestații.

Între timp  Consiliul de Securitate turc a votat prelungirea stării de urgență cu trei luni, pentru a treia oară după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Președintele Recep Erdogan a respins criticile observatorilor OSCE cu privire la modul în care s-a desfășurat referendumul.

În fața susținătorilor săi, a reluat declarațiile legate de organizarea unor consultări populare atât pe tema aderării Turciei la UE cât și a introducerii pedepsei cu moartea.

Referendumul din Turcia s-a desfășurat în condiții inechitabile. Aceasta a fost concluzia misiunii comune de observatori din partea OSCE și a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Votantii nu au avut acces la informații imparțiale despre elemente cheie ale reformei, iar în timpul campaniei, susținătorii opoziției au fost considerați simpatizanți ai teroriștilor, se arată în comunicatul observatorilor.

Este o abordare partinitoare, a fost reacția ministerului de externe de la Ankara.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni reprezentanților OSCE și ai Consiliului Europei, care au monitorizat referendumul constituțional de duminică din Turcia privind sporirea prerogativelor prezidențiale, „să stea la locul lor”, după ce au publicat un raport preliminar critic, potrivit AFP, Reuters și Rbtf.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite