Turcia: O nouă mină detectată în Marea Neagră

19 octombrie 2022, 14:06

Aceasta se întâmplă în Marea Neagră, pe unde tranzitează, în pofida războiului, cereale ucrainene de la intrarea în vigoare, în vară, a unui acord cu Rusia, sub supraveghere internaţională.

‘O mină a fost detectată în largul Kiyikoy, dar a fost securizată şi neutralizată’, a precizat Ministerul Apărării turc într-o postare pe Twitter.

Kiyikoy este situat la mai puţin de 100 km de gurile Bosforului.

Trei mine au fost descoperite deja în primăvară în apropierea coastelor turce la Marea Neagră, dintre care una în largul Igneada, o localitate situată la 30 km vest de Kiyikoy, iar una lângă gurile Bosforului.

Pe fondul temerilor privind posibilitatea unui accident, dragoare pentru neutralizarea minelor şi avioane de patrulare maritimă turceşti au fost plasate în stare de alertă.

Autorităţile turce afirmă că minele care proveneau dinspre coastele ucrainene puteau să se fi desprins de pe cabluri din cauza furtunilor.

Ankara nu a confirmat niciodată provenienţa celor trei mine neutralizate la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie şi de atunci nu a mai comunicat despre altele.

Minele subacvatice trebuie să fie echipate cu sisteme care le fac inofensive în cazul desprinderii lor din ancore, potrivit Convenţiei de la Haga din 1907, amintește Agerpres.

Dar minele de fabricaţie mai veche ar putea să nu dispună de astfel de sisteme, prezentând un pericol.

De la 1 august, în total de 719 de călătorii – tur şi retur – ale navelor de marfă prin Marea Neagră şi Bosfor au permis exportul a 49.000 de tone de cereale şi altor produse agricole ucrainene, potrivit datelor Centrului Comun de Coordonare (JCC).

JCC asigură controlul şi supravegherea acordului semnat la 22 iulie cu Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite