Turcia: Ministerul de Externe a convocat zece ambasadori occidentali, semnatari ai unei declaraţii în favoarea filantropului Kavala

Turcia
Turcia
19 octombrie 2021, 08:39

„Comunicatul (publicat luni de cele zece ţări) pe reţelele sociale despre un proces judiciar condus de o justiţie independentă este inacceptabil”, a declarat ministerul.

„Le-am spus că încalcă statul de drept, democraţia şi independenţa sistemului judiciar pe care îl apără”, a adăugat ministerul, potrivit comunicatului de presă emis după convocarea ambasadorilor. „S-a subliniat că Turcia este un stat de drept democratic ce respectă drepturile omului şi li s-a reamintit că justiţia turcă nu va fi influenţată de astfel de declaraţii”, se mai menţionează în comunicat.

Într-un comunicat publicat luni seară, Canada, Franţa, Finlanda, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia şi Statele Unite au chemat la o „soluţionare justă şi rapidă” a cazului Osman Kavala, editor şi critic al regimului, încarcerat de patru ani fără condamnare.

„Întârzierea persistentă a procesului său (…) aruncă o umbră asupra respectului democraţiei, statului de drept şi transparenţei sistemului judiciar turc”, au scris reprezentanţii celor zece ţări.

Omul de afaceri şi filantropul Osman Kavala, încarcerat din octombrie 2017, va rămâne în închisoare cel puţin până la 26 noiembrie, a decis un tribunal din Istanbul la începutul lunii octombrie, în ciuda ameninţărilor europene cu sancţiuni împotriva Ankarei.

Acest opozant în vârstă de 64 de ani, personalitate importantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că a încercat să destabilizeze Turcia.

El este în special în vizor după ce a susţinut în 2013 demonstraţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de „Mişcarea Gezi” care l-a vizat pe Erdogan, pe atunci prim-ministru.

Apoi, el a fost acuzat că a încercat „să răstoarne guvernul” în tentativa de lovitură de stat din 2016.

În decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus „eliberarea imediată” a sa, însă fără rezultat.

Recent, Consiliul Europei a ameninţat Ankara cu sancţiuni, care ar putea fi adoptate la următoarea sa sesiune (30 noiembrie – 2 decembrie) dacă opozantul nu va fi eliberat până atunci.

Osman Kavala a declarat săptămâna trecută, într-un interviu exclusiv pentru AFP, că detenţia sa permite puterii lui Recep Tayyip Erdogan să-şi justifice „teoriile complotiste”.

„Pentru mine, adevăratul motiv al detenţiei mele prelungite este nevoia guvernului de a menţine ficţiunea unei conspiraţii”, a declarat el din celulă prin intermediul avocatului său.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite