TURCIA | Lira turcească s-a depreciat semnificativ după schimbarea guvernatorului Băncii Centrale

Lira turcească
Lira turcească
22 martie 2021, 11:54

Moneda Turciei s-a depreciat cu 15%, iar cotaţia era de 8,4850 lire/dolar, aproape de nivelul scăzut record din noiembrie, de 8,58 lire/dolar, după ce numirea lui Sahap Kavcioglu, fost bancher şi parlamentar al partidului aflat la putere în Turcia, a sporit temerile că se va renunţa la actuala politică monetară. Sahap Kavcioglu este al patrulea guvernator al Băncii Centrale a Turciei în doi ani.

Ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, a dat asigurări că Turcia va respecta principiile pieţei libere.

Şi indicele bursier a înregistrat luni un declin de 7%, aproape de cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

Erdogan l-a demis sâmbătă dimineaţa pe Naci Agbal, după ce Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a anunţat joi o majorare peste aşteptări a dobânzii de referinţă, de la 17% până la 19%, ca răspuns la deprecierea lirei şi creşterea preţurilor.

Preşedintele este în favoarea reducerii dobânzilor şi a declarat recent că Turcia este într-un război economic pentru a învinge „triunghiul răului”: ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar.

Inflaţia în Turcia a accelerat la 15,6% în februarie şi este aşteptată să continue să crească în martie şi aprilie, ameninţând ţinta de 9,4% pentru sfârşitul anului avută în vedere de Banca Centrală.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite