Turcia: Data referendumului privind reforma constituțională va fi anunțată săptămâna aceasta

Data referendumului privind reforma constituțională va fi anunțată săptămâna aceasta
Data referendumului privind reforma constituțională va fi anunțată săptămâna aceasta
25 ianuarie 2017, 11:52

Proiectul de reformă constituțională prevede consolidarea atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan. Printre altele, acesta va avea puterea de a numi sau destitui miniștri și va putea interveni direct în domeniul judiciar și promulga decrete.

Într-o reuniune a conducerii Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ), Yildirim a spus că referendumul va avea loc probabil în perioada 1 — 20 aprilie.

”Cred că președintele îl va aproba în această săptămână și va fi stabilită o dată concretă”, a adăugat șeful guvernului de la Ankara.

AKP, susținut de Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), a înaintat în urmă cu două săptămâni proiectul legislativ care prevede sporirea atribuțiilor executive ale președintelui Erdogan pentru a preveni riscul formării unor coaliții guvernamentale fragile, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

În schimb, principala formațiune de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), și Partidul Democrat al Poporului (HDP, pro-kurd) se tem că reforma constituțională va alimenta autoritarismul.

În Turcia este în vigoare starea de urgență — în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016 — prin care deja au fost limitate unele drepturi. Peste 40.000 de persoane au fost întemnițate după puciul eșuat din vara anului trecut. Opoziția turcă și multe voci din Occident susțin că măsurile adoptate de autoritățile turce în ultimele șase luni vizează neutralizarea oponenților politici, însă Erdogan și conducerea AKP afirmă că respectivele măsuri vor contribui la stabilitate în Turcia.

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Erdogan recunoaşte o victorie istorică a opoziţiei la alegerile municipale

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya