Turcia blochează aderarea Suediei la NATO, după ce un extremist de dreapta a ars Coranul în fața ambasadei turce

24 ianuarie 2023, 21:54

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a avertizat Suedia să nu se aştepte la sprijinul țării sale pentru aderarea la NATO, după incidentul din fața ambasadei din Suedia, unde a fost ars un exemplar din Coran de către un extremist de dreapta. Autoritățile suedeze au condamnat ceea ce au numit o provocare islamofobă, un gest lipsit de respect, menționând totodată că în Suedia libertatea de exprimare este respectată.

Incidentul a declanșat o serie de proteste în fața misiunilor diplomatice suedeze din Turcia, critici și manifestații în țări musulmane din Orientul Mijlociu.

Recep Erdogan, președintele Turciei: “Este foarte evident că cei (n.r. guvernul suedez) care permit o asemenea blasfemie în fața ambasadei noastre (la Stockholm) nu se mai pot aștepta la sprijinul nostru pentru aderarea lor la NATO. Dacă într-adevăr respectați drepturile și libertatea, la început trebuie să respectați Turcia sau credințele religioase ale musulmanilor. Dacă nu arătați acest respect, îmi pare rău, nu veți vedea niciun sprijin din partea noastră în ceea ce privește aderarea la NATO”.

Ulf Kristersson, premierul Suediei: Libertatea de exprimare se aplică în Suedia. Dacă vrei să arzi Coranul, arzi Coranul. Asta nu ne împiedică să ne gândim că este o măsură foarte polarizantă, un act foarte polarizant și că este receptat în mod negativ de oameni care cred că este o carte sfântă.

Un oficial al Departamentului de Stat a calificat incidentul din Suedia ca fiind un act de provocare, o încercare deliberată de a obstrucționa discuțiile privind aderarea celor două țări nordice la NATO.

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american: Așa cum a spus premierul suedez, arderea cărților care sunt sfinte pentru mulți este un act profund lipsit de respect. Și a subliniat că ceea ce este legal nu este neapărat adecvat”.

Președintele Finlandei crede că va fi o pauză privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO până la alegerile din Turcia, în luna mai, și se ia în calcul o eventuală decuplare de Suedia dacă Ankara nu renunță la poziția de blocaj.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă