Turcia ar putea fi un ”facilitator” în problema centralei nucleare Zaporojie, i-a spus Erdogan lui Putin

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin
3 septembrie 2022, 15:26

Cei doi lideri au discutat de asemenea evoluţiile în ceea ce priveşte exporturile de grâu ucrainean şi şi-au exprimat hotărârea de a continua conform calendarului stabilit construcţia centralei nucleare Akkuyu în sudul Turciei de către compania nucleară rusă Rosatom, a adăugat Preşedinţia turcă, informează Reuters.

Erdogan şi Putin au convenit să discute această problemă în detaliu când se vor întâlni la Samarkand, în Uzbekistan, pentru un summit ce va avea loc pe 15-16 septembrie.

Autorităţile de la Ankara şi-au propus ca primul reactor al centralei de la Akkuyu să fie pus în funcţiune înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2023 şi estimează că viitoarea centrală va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaţionale.

Potrivit agenţiei TASS, Erdogan a subliniat „rolul constructiv” al Rusiei în organizarea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie.

O echipă de experţi ai AIEA a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru cu radiaţii, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente efectuate în apropierea obiectivului.

În cadrul aceleiaşi discuţii telefonice, preşedintele turc a exprimat condoleanţe în legătură cu decesul ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, potrivit biroului de presă al Kremlinului.

Mihail Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei „lungi şi grave maladii”, potrivit spitalului unde fusese îngrijit. Mihail Gorbacov a marcat istoria, grăbind, în pofida dorinţei sale, destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, în timp ce încerca să o salveze cu reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite