Turcia anunță că Rusia își suspendă participarea la inspectarea navelor care transportă cereale din Ucraina

Navă cu cereale din Ucraina
Navă cu cereale din Ucraina
31 octombrie 2022, 07:10

„Delegaţia Federaţiei Ruse a informat (…) că îşi suspendă participarea la implementarea activităţilor iniţiativei, inclusiv a inspecţiilor, pe o perioadă nedeterminată”, se arată într-un comunicat al Centrului responsabil cu supravegherea acordului privind exportul cerealelor ucrainene.

Ministerul turc al Apărării anunţase mai devreme în cursul zilei de duminică că inspectarea navelor cargo cu cereale ucrainene va continua „azi şi mâine (luni)” la Istanbul.

Centrul Comun de Coordonare, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, a confirmat că 11 nave au fost inspectate duminică, după care a informat despre anunţul delegaţiei ruse că nu va mai participa la acest demers.

Moscova şi-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de export de cereale din Ucraina, invocând un atac cu drone asupra navelor sale din Marea Neagră.

„Pentru a continua implementarea iniţiativei s-a propus ca delegaţiile Turciei şi ONU să pună la dispoziţie mâine zece echipe de inspecţie pentru a inspecta 40 de nave care pleacă. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia Federaţiei Ruse a fost informată”, a detaliat Centrul Comun de Coordonare.

112 nave cargo aşteaptă să fie inspectate în largul portului Istanbul.

„În plus, delegaţiile ucraineană, turcă şi a ONU au convenit asupra unui plan de deplasare pentru mâine, 31 octombrie, prin coridorul maritim umanitar, a 14 nave, 12 care pleacă şi două care vin”, a adăugat centrul în comunicatul său de presă, care precizează că delegaţia rusă a fost informată despre aceste decizii.

Acordul intrat în vigoare la 1 august, şi care expiră pe 19 noiembrie, a permis exportul din porturile ucrainene a peste 9,5 milioane de tone de cereale și de produse agricole.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite