"Turcia acum se îndreaptă către o zonă ultraconservatoare islamistă". Situația de la Ankara, analizată la ULTIMA EDIȚIE

După ani de zile de prosperitate și dezvoltare, Turcia sub Erdogan este în derivă. Odată cu preluarea puterii totale, președintele Erdogan se luptă să reziste în fața unui tăvălug economic. După ce a scăpat de înlăturarea de la conducere, "sultanul" de la Ankara este în război comercial cu Statele Unite, cel mai important partener al său din ultimele 7 decenii. "Turcia acum se îndreaptă către o zonă ultraconservatoare islamistă", a explicat Alba Popescu, expert în relații strategice și internaționale, invitata lui Claudiu Lucaci la emisiunea "Ultima Ediție".

19 August 2018, 17:38 (actualizat 19 August 2018, 18:09) |
Turcia lui Erdogan este în criză
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Moneda naţională a Turciei a suferit cea mai abruptă devalorizare din ultimii aproape 10 ani. Lira a pierdut peste 40% de la începutul anului în raport cu euro și cu dolarul. În tot acest timp, inflaţia a urcat la un nivel alarmant, atingând 11%.

O depreciere brutală s-a produs pe fondul crizei diplomatice dintre Ankara și Washington. SUA au solicitat eliberarea unui pastor acuzat în Turcia de terorism și au impus sancțiuni asupra a doi miniștri.

În plus, președintele Trump a aprobat dublarea taxelor vamale la importul de oțel și aluminiu din Turcia.

Președintele Erdogan a acuzat Statele Unite că au declansat un război economic împotriva țării sale. Președintele Erdogan le-a cerut turcilor să schimbe euro și dolarii pe care îi au în lire turcești și le-a spus să nu-și facă griji.

Situația s-a mai calmat după ce Qatarul a oferit un ajutor de 15 miliarde de dolari.

"Acum chestiunea este de pus în balanță, să spunem valoarea geostrategică, faptul că pe teritoriul Turciei se află peste 20 de baze militare - NATO și americane. Turcia este un partener, Turcia a fost considerată în toți acești ani, de la intrarea sa în NATO până în prezent, ancora de est a NATO și partenerul principal al NATO în bazinul Mării Negre, contraponderea Rusiei în această regiune", a atras atenția la emisiunea Ultima Ediție expertul Alba Popescu.

"Să nu uităm, ascensiunea partidului acesta, al Dreptății și al Justiției, s-a realizat pe fondul acelor facilități economice oferite de Uniunea Europeană, Tratatul vamal. Știți foarte bine, Turcia timp de ani de zile a dorit să devină partenerul Uniunii Europene, i s-a impus acel control civil asupra armatei. Faptul că armata, începând cu acest an, 2003, a început să piardă teren, și a pierdut teren până în punctul în care ne aflăm astăzi, în fața unei Constituții care pune punct Constituției kemaliste din '28, toate elementele acestea au facilitat apariția acestui discurs", a explicat Popescu.

"Or, la ora actuală, președintele Erdogan dorește să-și facă, să aibă propria lui agendă și se consideră a fi unul dintre liderii forte ai Alianței - este adevărat, Turcia e a doua armată ca și număr de persoane, de militari în cadrul Alianței, și este, practic, partenerul cheie din regiune", subliniază expertul în relații internaționale.

Întreaga analiză, în materialul VIDEO

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 12°C
IASI 11°C 9°C
CLUJ 10°C 9°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI