Turcia acceptă ca Suedia și Finlanda să adere la NATO. Stoltenberg: Vor deveni oficial candidate

28 iunie 2022, 21:13

ACTUALIZARE Președintele american Joe Biden a felicitat Finlanda, Suedia și Turcia pentru că au ajuns la un acord care va deschide calea pentru aderarea țărilor nordice la alianța NATO.

Biden a transmis pe Twitter mesajul de felicitare: „Felicitări Finlandei, Suediei și Turciei pentru semnarea unui memorandum trilateral – un pas crucial către invitarea Finlandei și Suediei în NATO, fapt care va consolida Alianța noastră și va consolida securitatea noastră colectivă – și o modalitate excelentă de a începe Summitul. ”

Am plăcerea de a vă anunţa că avem un acord care deschide calea aderarării Finlandei şi Suediei la NATO. Turcia, Finlanda şi Suedia au semnat un memorandum are vizează îngrijorările Turciei, inclusiv cele legate de exportul de armament şi de lupta impotriva terorismului, a continuat Jens Stoltenberg.

Avem acum un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Le mulțumesc președinților Erdogan, Niinisto și premierului suedez pentru spiritul constructiv care a făcut posibilă această decizie istorică, a scris apoi Jens Stoltenberg pe Twitter.

Secretarul general al NATO a mai anunțat că țările prezente la summit vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Prim ministrul finlandez Sanna Marin a anunțat anterior pe Twitter că „s-a semnat un memorandum de înțelegere între țările noastre care confirmă sprijinul Turciei pentru invitarea Finlandei și a Suediei să adere la NATO la Summitul de la Madrid din această săptămână.”

Acordul semnat în faţa camerelor de miniştrii de externe ai celor trei ţări „confirmă că Turcia va sprijini, la summitul din această săptămână, invitaţia adresată Finlandei şi Suediei de a adera la NATO„, a afirmat într-un comunicat preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Premierul Suediei a confirmat la televiziunea națională că s-a ajuns la un acord între Finlanda, Suedia și Turcia privind aderarea primelor două la NATO.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a obţinut „cooperare deplină” din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat dat publicităţii marţi seara.

Preşedinţia turcă afirmă că cele două ţări nordice vor lua „măsuri concrete pentru extrădarea teroriştilor criminali” şi pentru „interzicerea activităţilor de strângere de fonduri şi recrutare ale PKK şi ale afiliaţilor săi”.

Erdogan salută faptul că mişcarea predicatorului Fetullah Gülen, cu sediul în SUA şi pe care o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, este recunoscută ca organizaţie teroristă, la fel ca PKK sau YPG. Consideră, de asemenea, că acesta este „un pas foarte important în dimensiunea internaţională a luptei Turciei” împotriva terorismului.

Această primă reuniune la nivel înalt între Erdogan, Niinisto şi Andersson a avut loc în debutul summitului NATO.

Turcia a anunţat în luna mai blocarea candidaturilor la NATO ale Finlandei şi Suediei. Turcia acuză mai ales Suedia că găzduieşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi consideră „organizaţie teroristă”.

Turcia denunţă şi prezenţa unor adepţi ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care îl suspectează de orchestrarea tentativei de puci din iulie 2016.

O ştire fantastică pentru începutul summitului NATO. Aderarea Suediei şi a Finlandei va face ca alianţa noastră magnifică să fie mai puternică şi mai sigură, a scris premierul britanic Boris Johnson pe Twitter.

Turcia nu le-a cerut americanilor concesii pentru a accepta intrarea Finlandei şi a Suediei în NATO, a asigurat marţi un înalt oficial de la Casa Albă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite