Turcia a oprit ofensiva în Siria. Încetarea focului este valabilă 120 de ore

18 octombrie 2019, 21:29

Președintele Erdogan a afirmat că Turcia și Statele Unite vor implementa împreună acordul care prevede retragerea milițiilor kurde din nordul Siriei.

Recep Tayyip Erdogan a precizat că este de acord ca armata siriană guvernamentală să preia controlul zonei după retragerea luptătorilor kurzi.

Zona de securitate de-a lungul frontierei Turciei are o lungime de 440 de kilometri și o adâncime de 32 de kilometri, suficient pentru a se evita atacuri împotriva orașelor turcești de graniță.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: „Din acest moment există o perioadă de 120 de ore de încetare a focului. În această perioadă, gruparea teroristă Miliţiile pentru Apărarea Poporului se va retrage din această regiune, în special din zona de securitate. Aşa cum a explicat preşedintele Trump, zona de securitate se întinde de-a lungul frontierei Turciei.”

Președintele Donald Trump, care a intervenit decisiv în negocieri, are o perspectivă originală.

Donald Trump, preşedintele SUA: „A fost neconvenţional ce am făcut. Mi-am spus că vor trebui să se lupte un pic. Uneori, trebuie să-i laşi să se lupte puţin.”

În ciuda acordului, în orașul Ras al Ain se mai văd nori de fum în urma exploziilor și se mai aud focuri de armă.

Milițiile kurde susțin că Turcia nu respectă încetarea focului iar armata și aviația continuă să lovească inclusiv zone locuite de civili.

Ofensiva turcă, declanșată după retragerea celor 1000 de militari americani, a creat o nouă dramă umanitară: 200.000 de oameni au fugit din calea luptelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă