Turcia a început foraje exploratorii în Marea Neagră, într-un perimetru de la intersecţia cu frontierele maritime ale Bulgariei şi României

Foraje în Marea Neagră. Arhivă
Foraje în Marea Neagră. Arhivă
20 iulie 2020, 15:58

„Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independenţa energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranţă vom găsi”, a spus Donmez într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Nava Fatih a plecat din portul Trabzon în data de 26 iunie, după finalizarea lucrărilor la instalaţiile navei. Anterior, turnurile navei, care aveau o înălţime de 103 metri, au fost demontate în portul Haydarpaşa din Istanbul pentru a permite trecera în siguranţă pe sub podurile din Bosfor.

Nava are o lungime de 229 de metri şi o greutate de 5.283 de tone și este capabilă să efectueze foraje la o adâncime de maximum 40.000 de picioare.

Perimetrul Tuna-1 este amplasat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei.

Atât România cât şi Bulgaria produc de mai mulţi ani petrol şi gaze naturale la perimetre din Marea Neagră.

Fatih Donmez declara luna trecută că primele date seismice culese sunt promiţătoare.

„Au fost mai multe descoperiri în Marea Neagră, de exemplu în România, la perimetre apropiate de al nostru”, a declarat ministrul turc al Energiei.

În apele teritoriale ale României a fost descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite