Turcia a amendat posturi radio și de televiziune pentru că au criticat intervenția autorităților în urma cutremurului

Cutremur în Turcia
Cutremur în Turcia
23 februarie 2023, 09:04

Halk TV, Tele 1 și FOX au primit amenzi, calculate în funcție de veniturile lor din luna anterioară, pentru că au prezentat deficiențe în răspunsul guvernului la cutremur.

Cele trei canale sunt cunoscute pentru criticile aduse la adresa regimului președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, iar Halk TV este puternic aliniat la partidul CHP, principalul partid de opoziție din Turcia.

După lovitura de stat eșuată din 2016, Erdogan a declanșat o vastă campanie de represiune, care a plasat o mare parte din mass-media sub controlul guvernului și al aliaților săi de afaceri.

Acesta își va depune candidatura pentru realegere în acest an, iar modul în care administrația sa a gestionat cutremurul a devenit un câmp de luptă cheie. Multe familii nevoiașe au atacat guvernul pentru că nu a reușit să ajungă la ele și să îi salveze pe cei dragi de sub dărâmături.

Principalul lider al opoziției, care se află la egalitate cu președintele Erdogan în sondajele de opinie, a fost vârful de lance al criticilor.

În octombrie, Turcia a adoptat o lege care pedepsește difuzarea de „știri false” cu până la trei ani de închisoare.

Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, în 2022, Turcia s-a clasat pe locul 149 din 180 în ceea ce privește libertatea presei.

Halk TV și Tele 1 au fost amendate cu 5% din veniturile lor din ianuarie, a declarat Ilhan Tasci, membru al Consiliului de Administrație al Autorității de Reglementare, care a fost nominalizat de partidele de opoziție.

De asemenea, li s-a impus suspendarea unuia dintre programele lor zilnice, timp de cinci zile.

Halk TV și FOX TV au fost, de asemenea, amendate cu 3% din cifra lor de afaceri din ianuarie pentru abateri separate, a adăugat el.

„Toate aceste sancțiuni s-au bazat pe comentariile și știrile de după cutremur. Trăim într-o perioadă în care informarea este considerată o infracțiune”, a scris el.

Șeful Asociației Jurnaliștilor din Turcia, Nazmi Bilgin, a calificat deciziile drept „o crimă” împotriva publicului și a descris autoritatea de reglementare drept un „consiliu de cenzură”.

„Prin aceste sancțiuni, membrii penali ai Autorității de Reglementare, care nu țin cont de dreptul publicului de a fi informat și de dreptul victimelor cutremurului de a fi la curent, comit o mare crimă”, a declarat el.

Redactorul-șef al Tele 1, Merdan Yanardag, a calificat sancțiunile drept o „rușine totală”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă