Turcia: Cetățenii sunt chemați să voteze DA sau NU la modificarea Constituției. Sondajele arată o diferență mică între cele două tabere

15 aprilie 2017, 14:45

DA sau NU. Pe tot teritoriul Turciei, străzile, stâlpii, parcurile sunt pur și simplu acoperite de afișe care îi cheamă pe turci să se hotărască. Sondajele de opinie indică o cursă foarte strânsă între cele două tabere, cu un ușor avans al celor care sunt pentru modificarea Constituției.

Savas Ersoy are 37 de ani. E avocat și câștigă bine, dar își face deja bagajul să plece:  „În ultimul an, economia a avut de suferit. Nu mai ştiu ce se va întâmpla în următoarele 6 luni. Şi, dincolo de toate acestea, siguranţa este foarte importantă. Sunt tatăl unei fetiţe şi mă gândesc la viitorul ei”.

A cântărit foarte bine această decizie, dar după tentativa de lovitura de stat din iulie anul trecut, valul de atacuri și incertitudinea legată de schimbările pe care le-ar putea aduce votul de mâine l-au determinat să facă pasul.

La fel și Feray Aksit care, până nu de mult, lucra în telecomunicații. Și-a dat demisia, ca să plece împreună cu soțul ei în Germania.

Kutlu Doganay,  analist:  „Nu cred că sistemul de învăţământ sau orice alt sistem poate scoate ce-i mai bun din oameni într-un mediu ostil, sub presiune, în care nu ai libertate de gândire şi nu-ţi poţi exprima opiniile liber”.

Un câștig al taberei DA i-ar da puteri lui Erdogan să numească miniștri, înalți oficiali și judecători, să dizolve parlamentul și să declare starea de urgență. Sunt superputeri de care susținătorii președintelui  spun că are nevoie în lupta cu Statul Islamic și militanții kurzi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite