Turcia: „15 iulie este ziua în care turcii credincioşi au zdrobit tancurile”. Un an de la tentativa de lovitură de stat

15 iulie 2017, 21:25

În urmă cu un an, militari rebeli au atacat instituţiile statului de la Ankara, au încercat să preia controlul asupra aeroportului din Istanbul şi chiar să-l captureze sau să-l ucidă pe preşedinte.

Erdogan a fost salvat de comandantul armatei din Istanbul, dar şi de zecile sau sutele de mii de civili care au ieşit în stradă pentru a-i bloca pe militarii pucişti.

Binal Yildirim, prim-ministrul Turciei: „Dacă putem să ne reunim astăzi este datorită celor 250 de martiri, veteranilor şi naţiunii noastre. 15 iulie este ziua în care turcii credincioşi au zdrobit tancurile. Este ziua în care naţiunea s-a ridicat împotriva unei mişcări de ocupaţie„.

Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziţiei: „Eşuarea loviturii de stat din 15 iulie, organizată de FETO (organizaţia condusă de Fethullah Gülen, n.red.), una dintre cele mai sângeroase şi perfide organizaţii teroriste, a fost victoria poporului turc care crede în democraţie„.

Liderul opoziţiei a evocat însă şi erodarea democraţiei după 15 iulie.

Înfrângerea puciului a dus la o efuziune naţională puternică, dar şi la măsuri dure împotriva simpatizanţilor lui Fethullah Gülen.

De un an, Turcia trăieşte în stare de urgenţă, preşedintele a obţinut puteri extraordinare, iar societatea s-a împărţit în două.

200.000 de oameni au fost concediaţi, suspendaţi, arestaţi. Au fost închise bănci, companii, şcoli, mijloace de comunicare în masă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite