TURCIA | O uriașă moschee a fost inaugurată în Piața Taksim din Istanbul, după 8 ani de la protestele violente generate de acest proiect

Președintele Turciei a inaugurat o moschee uriașă la Istanbul. Lăcașul se ridică în Piața Taksim, până acum un simbol al secularismului, și a fost deschis după 8 ani de la protestele violente generate de acest proiect. Președintele Erdogan consideră că moscheea reprezintă împlinirea unui vis al turcilor și i-a numit teroriști pe cei care s-au opus inițiativei ridicării acesteia.

29 Mai 2021, 13:44 (actualizat 29 Mai 2021, 14:57) |

Uriașa moschee cu un dom de 30 metri înălțime și-a luat locul în inima Instanbulului și aruncă o umbră asupra monumentului dedicat fondatorului Turciei seculare, Kemal Ataturk. Lăcașul de cult are o capacitate de 4.000  de credincioși, cu mult sub interesul celor veniți la inaugurare și care s-au rugat în Piața Taksim. Proiectul, dorit de Erdogan încă din anii '90 când era primarul orașului, s-a născut însă după grave convulsii sociale.

Teroriștii numiți de Erdogan erau însă cei care doreau să apere secularismul Turciei și parcul Gezi care a fost parțial distrus pentru a face loc moscheii. Era sfârșitul lunii mai 2013 când au început protestele împotriva demolării parcului însă curând au devenit o mișcare de contestare a președintelui. Zi și noapte au fost lupte de stradă violente în urma cărora 22 de oameni au murit și peste 8.000 au fost răniți.

Trei luni, din mai până pe 20 august, turcii au demonstrat în Piața Taksim, dar și în restul țării. Au fost în jur de 5.000 de demonstrații la care au participat peste 3 milioane de oameni, dar tot nu au putut opri planurile președintelui Erdogan. Acum moscheea a fost gata și deschisă, iar șeful statului și-a exprimat speranța că ceea ce a numit un nou simbol al Istanbulului va rămâne acolo pentru eternitate.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI