Tulpina Omicron a SARS-CoV-2, de neoprit. Medici: 40 la sută dintre români nu au niciun fel de apărare în faţa virusului

28 noiembrie 2021, 18:52

Varianta Omicron, apărută, cel mai probabil, ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat, probabil cu HIV netratat, se răspândește rapid şi bate tot ce mișcă, arată profesorul Cristian Apetrei din SUA de la Universitatea din Pittsburgh.

Are 50 de mutații, multe asociate cu rezistenţa la anticorpii neutralizanți, inclusiv anticorpii monoclonali utilizați în terapie. Unele ar putea creşte eficiența intrării virusului în celulă și deci transmisibilitatea, şi i-ar da rezistență la imunitatea înnăscută.

Cazul celor doi pacienţi testaţi în Hong Kong, cu încărcături virale extrem de ridicate, sugerează o producție foarte mare de virus.

Testele îl pot depista, dar nu se ştie în ce măsură ar fi mai agresiv şi s-ar putea răspândi masiv, arată cercetătorul.

Autorităţile de la noi s-au grăbit să aplice restricţiile de la nivel european, dar nu cred că închiderea graniţelor va opri virusul.

Prof. dr. Simona Ruţă, şefa disciplinei de Virusologie, prorector UMF „Carol Davila” Bucureşti: Din ce ştim de la colegii din Africa de Sud, e cam aceeaşi simptomatologie. Sunt şi multe infecţii asimptomatice. Nu sunt însă semne că ar fi asociată cu o severitate mai mare sau cu alt profil al simptomatologiei.

Medicii spun că există şi posibilitatea ca un număr extrem de mare de mutaţii să facă virusul mai vulnerabil.

Dr. Radu Ţincu, medic primar ATI, şef de secţie la spitalul Floreasca: E posibil ca această variantă virală să fie mai sensibilă la mediul înconjurător, ceea ce ar putea să creioneze scenariul că ar putea dispărea spontan din cauza unei instabilităţi genomice determinată de aceste modificări la nivelul proteinei de suprafaţă. Sunt în continuare supoziţii.

Cercetatorii vor stabili luna viitoare cât de periculoasă e noua tulpină.

Medicii estimează că 40 la sută dintre români nu au niciun fel de apărare în faţa virusului, chiar a variantelor care circulă acum. Şi spun că şi în cazul noii tulpini cei vaccinaţi au o şansă să fie protejaţi de infecţiile care se pot sfârşi tragic.

Pe lângă vaccinare, masca și celelalte măsuri cunoscute de protecție sunt armele care ne pot feri pe toți de ce e mai rău.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite