Tulpina Delta a coronavirusului poate transmite virusul altor 6-7 persoane și ar putea aduce valul 4 al pandemiei

1 iulie 2021, 22:05

Tulpina Delta a coronavirusului căștigă teren de la o zi la alta, atrag atenția medicii. În România au fost confirmate până acum 57 de cazuri, din care 13 doar în ultima săptămână. La care se adaugă un deces. În municipiul Pitești și în comunele învecinate se poate vorbi deja de transmitere comunitară susținută, spun specialiștii INSP.

Potrivit statisticilor oficiale, un bolnav infectat cu tulpina Delta poate transmite virusul altor 6-7 persoane, față de 3-4 ca în cazul variantei britanice sau două, în cazul celei din Wuhan. Îngrijorate de contagiozitatea tulpinii, autoritățile iau în calcul și o schemă de vaccinare care combină două tipuri de ser, potrivită de exemplu pentru persoanele sub 60 de ani sau femeile care folosesc contraceptive orale.

Datele de până acum arată că în fața variantei Delta, anticorpii celor care au trecut prin boală nu mai garantează imunitatea. În schimb, schema completă de vaccinare asigură o protecție de peste 90 %, spun autoritățile.

Răzvan Cherecheș este de părere că în momentul în care cazurile se vor înmulți și oamenii vor redeveni interesați de vaccinare. Profesorul crede că mulți au renunțat la vaccin și pentru că Guvernul nu a condiționat ridicarea restricțiilor de un număr-țintă al persoanelor vaccinate, așa cum anunțase inițial premierul. Un avertisment vine însă de la Organizația Mondială a Sănătății.

De altfel, în Europa numărul total al infectărilor a crescut săptămâna trecuta cu 10 la sută, pe fondul reluării călătoriilor și al relaxării restricțiilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite