Tulburarea de gaming, recunoscută oficial. Vladimir Ciurea: Judecata, raţiunea, decizia sunt estompate ca atunci când eşti îndrăgostit

Dependenţa de jocuri video a fost inclusă în mod oficial pe lista afecţiunilor mintale de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Boala a fost numită “gaming disorder” şi se află în aceeaşi categorie cu dependenţa de cocaină şi cu cea de jocuri de noroc.

26 Iunie 2018, 13:21 (actualizat 26 Iunie 2018, 13:47) Știrile TVR |
Tulburarea de gaming, recunoscută oficial
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cei care suferă de o astfel de afecţiune neglijează aspecte importante ale vieţii, inclusiv igiena, hrana şi somnul. Au fost descrise numeroase cazuri de jucători care erau incapabili să se desprindă de computerele, smartphone-urile şi consolele de jocuri video. Aproximativ 2,5 miliarde de persoane din lumea întreagă obişnuiesc să se joace cu jocuri video, însă gaming disorder afectează doar o mică parte.

Invitat la emisiunea Perfect Imperfect, medicul primar neurochirurg Vladimir Ciurea a vorbit despre cauzele şi manifestările acestei dependenţe.

„Există creiere care sunt foarte sensibile la asemenea lucruri. Pe creier obosit, care lucrează foarte mult, atunci când îi dai acest lucru, îl captează şi nu poate să îl mai părăsească. (...) Creierul, mâna şi jocul formează un du-te-vino informaţie şi asta duce la un fenomen de bulgăre, ca un domino care acoperă toată activitatea cerebral. În partea centrală, aceasta pe care o avem în lobul pre-frontal, se află judecata, raţiunea, decizia, care sunt estompate de circuitele profunde din interiorul creierului. La fel, când o persoană e îndrăgostită, uită de toate. Aşa e şi cu jocul video, uită de tot ce e în jur”, spune medicul Vladimir Ciurea.

“Noi trebuie să le oferim copiilor elementul educaţional. Dar ei vor merge cu o viteză formidabilă spre ceea ce le place. E ca un drog pentru creier. Se produce o fericire cerebrală când urmăreşte vaporul care trebuie scufundat. Trebuie să îi găsim altceva care să îl atragă (...) Trebuie o moderaţie, ca în toate lucrurile de pe lumea asta şi să îi oferi altceva. Şi copilului trebuie să îi placă altceva care îi face plăcere fizic. Jocul te atrage, dar fă-l în natură, ca să imprimi copilului ce îi lipseşte acum – joaca reală şi plăcerea de grup”, a mai explicat Vladimir Ciurea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI